Які речовини в продуктах шкодять імунітету

19 лютого 2016, 04:05
У продуктах харчування є речовини, які зв'язуються з мінералами, не даючи останнім можливості засвоїтися в кишечнику

Певні речовини в продуктах харчування можуть завдати шкоди імунітету. Фото: www.dama.pp.ua

У багатьох продуктах харчування містяться речовини, що негативно позначаються на стані імунної системи. Likar.info розповідає про 4 групи речовин, які можуть завдати шкоди імунітету.

Інгібітори ферментів

Реклама

Інгібітори ферментів – це специфічні речовини, які пригнічують активність ферментів, які прискорюють засвоєння білків і амінокислот з харчових продуктів. Оскільки білки та амінокислоти є основними структурними елементами для клітин імунної системи, то надлишкове вживання продуктів з великою кількістю інгібіторів ферментів може завдати шкоди імунітету.

Інгібітори ферментів у великих кількостях містяться в таких продуктах як горох, квасоля, соя та інших бобових культурах. Примітно, що ці речовини стійкі до нагрівання. Навіть після 40-хвилинного варіння інгібітори ферментів не руйнуються. Подібні речовини містяться і в курячих яйцях, але вони при нагріванні руйнуються, тому приготовлені яйця не несуть ніякої небезпеки вашому здоров'ю.

Антивітаміни

Реклама

Речовини, що руйнують вітаміни, були відкриті порівняно недавно. Цікаво, що поряд з вітамінами, вони присутні у продуктах харчування. Найпопулярнішим з таких антивітамінів є фермент, що руйнує вітамін С – аскорбатоксидаза. Ця речовина входить до складу багатьох свіжих фруктів і овочів, наприклад, у брюссельську капусту, кабачки, огірки та інші. Фахівці рекомендують з'їдати страви зі свіжих овочів якнайшвидше, оскільки в нарізаних овочах аскорбатоксидаза діє швидше через доступ кисню.

Відомими також є антивітаміни тіаміназа (фермент, що руйнує вітамін В1) і білок авідін, що зв'язує в травному тракті вітамін біотин.

Через велику кількість антивітамінів у їжі, організм недоотримує вітамінів, у тому числі необхідних для підтримки оптимальної опірності організму.

Реклама

Насичені жирні кислоти

Самі по собі насичені жирні кислоти не несуть небезпеки для імунної системи. Однак їхня шкода обумовлена негативним впливом на серцево-судинну систему.

Як відомо, надмірне вживання їжі, багатої насиченими жирними кислотами (свинина, яловичина, баранина), сприяє підвищенню рівня "поганого" холестерину, який з часом осідає на судинах. Так розвивається атеросклероз, що ускладнює роботу серця, легенів та імунної системи.

Щоб уникнути подібних проблем, рекомендується вживати їжу, багату омега-3 ненасиченими кислотами. Їх багато в жирній морській рибі, оливковій та лляній олії.

Демінералізуючі речовини

У продуктах харчування є речовини, які зв'язуються з мінералами, не даючи останнім можливості засвоїтися в кишечнику. Як правило, такі речовини зв'язуються з цинком, залізом, кальцієм і марганцем. А це ключові мікроелементи, необхідні для нормальної діяльності імунної системи.

Демінералізуючими речовинами є:

- поліфеноли, що містяться у великих кількостях у чаї та каві;

- фітин, на який багаті злаки, бобові, картопля й горіхи;

- щавлева кислота, що входить до складу шпинату, щавлю, червоного буряка та інших овочів.