Які психологічні фактори провокують переїдання

24 квітня 2017, 01:45
Порушення харчової поведінки пов'язані з безліччю фізіологічних і психологічних факторів

Деякі люди шукають в їжі почуття 

Переважна більшість випадків ожиріння пов'язані з переїданням і невмінням контролювати апетит.  Здавалося б, що може бути простіше: зменшити порцію, щоб не набивати живіт досхочу.  На жаль, порушення харчової поведінки пов'язані з безліччю фізіологічних і психологічних факторів.  Про те, як люди намагаються замінити їжею яскраві враження, любов і інші цінності, пише likar.info


Антистрес

Негаразди на роботі і в особистому житті, вічна економічна криза і погані новини по ТБ – щоденна порція стресу, побороти який буває дуже непросто.  Людина впадає у відчай знайти хоч якийсь оплот впевненості і спокою, і переходить до "важкої артилерії" – їжі.

Порції смачної, ароматної їжі стають все більшими, бургери, піца, паста, солодощі, випічка і сендвічі змінюють один одного, не даючи нам залишитися один на один із цим тривожним світом.  Кілограми ростуть разом із залежністю від вуглеводів і цукру, а почуття помилкового спокою і щастя заважає розгледіти потовстіле відображення в дзеркалі.

Кохання

Про спроби замінити любов їжею найкраще розповів Зігмунд Фрейд, виділивши орально-пасивний тип особистості.  За його словами, такі люди отримували недостатньо уваги матері або її молока в дитячому віці, і це вплинуло на їх характер, формуючи невротичні риси: легковажність, непристосованість до подолання життєвих труднощів, нерішучість, пасивність, довірливість, схильність до чужого впливу.

Почуття любові, захисту і впевненості орально-пасивні особистості шукають в їжі, яка ніколи не підведе.  До того ж, її регулярно рекламують красиві і щасливі люди: сім'ї з задоволенням їдять шоколад, разом готують шашлик, жують апетитні бутерброди.  Мріючи опинитися на їхньому місці, наївна людина скуповує популярні продукти, але замість щастя отримує лише надмірну вагу.

Впевненість у завтрашньому дні

Це явище прямо пов'язане з голодним дитинством наших дідусів і бабусь.  Дефіцит продуктів привчив їх накладати великі порції, доїдати все до останньої крихти і зберігати їжу про запас.  Такі харчові звички виробилися у наших батьків і у нас самих.

Об'їдаючись, людина немов доводить собі, що не стане голодувати навіть у бурхливу економічну кризу.  Чим сильніше страх опинитися матеріально неспроможним, тим вище потреба в їжі.  Згадайте коливання курсу долара і пусті полиці в магазинах: ймовірність того, що гречка більше ніколи не з'явиться в продажу – мізерно мала, але люди купують її кілограмами, всупереч здоровому глузду.

Як потрібно ставитися до їжі?  Філософія гурмана

Всупереч поширеній думці, гурмани рідко мають зайві кілограми.  Секрет їх стрункості простий: вони по-справжньому люблять їжу і прекрасно розуміють, що надмірність лише заважає оцінити її по достоїнству.

А ще гурмани поважають себе, тому ні за що не стануть розмінюватися на погану і шкідливу їжу, якої на прилавках магазинів, на жаль, переважна більшість.  Чому б не наслідувати їхній приклад?  Ретельно вибирайте, що ви їсте, намагайтеся жувати повільно, смакуючи всі смакові відтінки.  Повірте, так ви відчуєте набагато більше насолоди і, врешті-решт, навчитеся любити здорову їжу.