Які прянощі допоможуть вам не замерзнути

11 грудня 2017, 08:00
Прискорюємо кровообіг і метаболізм заради збереження тепла

Зима все більше заявляє про свої права: то снігом посипле, то влаштує на дорогах ковзанку, то, на подив ранніх перехожих, розмалює памороззю все, що попадеться їй на шляху, хоча ще з вечора йшов проливний дощ. Прозябнути в умовах дуже вологого і холодного повітря стає простіше простого.

"Ми швидко замерзаємо взимку за рахунок декількох механізмів, – пояснює Віктор Мацишин, невропатолог, доктор аюрведи, рефлексотерапевт, головний лікар клініки" Аюрведа "-192. – Перший – повітря, температура якого набагато нижча за температуру тіла, прискорює втрати тепла людиною. Другий – при низьких градусах спазмуются і звужуються судини, через що погіршується кровопостачання тканин. Третій: взимку у людей хоча так званий вогонь травлення нормальний, але йому доводиться працювати в посиленому режимі, щоб забезпечити організм великою кількістю енергії. Особливо працювати доводиться ШКТ астенічних натур (худорлявих, збуджуваних, гостро реагуючих на будь-які подразники), бо у них вогонь травлення ослаблений від природи".

Реклама

Попередити переохолодження, а якщо воно сталося – зігрітися, допоможуть спеції. Які і як збільшити їх "міцний" ефект, Віктор Мацишин розповів "Сегодня".

1. Кориця

Реклама

Покращує кровопостачання навіть найменших капілярів: розріджує кров, і тоді вона вільніше тече по судинах. А замерзнути при нормальному кровообігу складніше.

КОЛИ НЕ МОЖНА . При виразці, синдромі подразненого кишечника, захворюваннях серця, гіпертонії.

2. Чорний перець

Реклама

За рахунок дубильних і дратівливих слизові ШКТ речовин він стимулює травлення. Забезпечує нормальний кровообіг за рахунок попередження тромбоутворення і зміцнення стінок судин (адже антиоксидантної аскорбінової кислоти в перці стільки ж, як в аналогічній кількості апельсина).

КОЛИ НЕ МОЖНА . При запаленні в сечостатевій системі, анемії, захворюваннях очей і нервовій збудливості.

3. Червоний перець

Прискорює обмін речовин,

а значить, збільшує кількість продукуючої організмом енергії. Стимулює роботу серцево-судинної системи і кровообігу відповідно.

КОЛИ НЕ МОЖНА . При виразці, гастриті і схильності до підвищення артеріального тиску.

4. Гвоздика

Ці прянощі покращують апетит і стимулюють очищення кишечника, бо посилює його перистальтику. Все це підтримує вогонь травлення на належному рівні.

КОЛИ НЕ МОЖНА . При гастриті, виразці, сильній перевтомі – фізичній і психічній.

5. Кардамон

Підвищує тонус організму, завдяки чому людина легше переносить перепади температур навколишнього середовища. Також спеція попереджає зниження артеріального тиску, при якому замерзання відбувається швидше.

КОЛИ НЕ МОЖНА . При виразці і гастриті.

6. Кумин

Покращує травлення. Крім того, пряність попереджає анемію, а якщо все в порядку з формулою крові, то вона повноцінно постачає тканини людського організму поживними речовинами. Тоді адаптація до некомфортних температур відбувається без великих втрат енергії.

КОЛИ НЕ МОЖНА . При виразці і підвищеній кислотності шлунка.

7. Імбир

Він прекрасно зігріває і розріджує кров, що особливо актуально взимку, бо ми їмо більше жирного, а воно кров загущує. Також покращує роботу печінки, тим самим нормалізуючи травлення.

КОЛИ НЕ МОЖНА . При схильності до алергії, захворюваннях серця.

Золоте правило: в день – 3-10 г

Стільки можна з'їдати однієї зі спецій або їхньої суміші. Оптимально – 1 ч. л. Зігріваючий ефект буде сильніший, якщо додавати їх до готових  страв, інакше корисні властивості частково загубляться.

Нагадаємо, нещодавно ми писали про тем, що ще потрібно їсти в холоди, щоб зберегти хороше самопочуття і настрій.