Які продукти захищають від раку

5 квітня 2016, 06:18
Подружіться з капустою і малиною

Малина захищає від раку / Фото: Григорій Салай

Розвиток онкологічних захворювань тісно пов'язаний з харчуванням. Численні дослідження показують: чим більше в раціоні продуктів з антиоксидантами, тим вище в організмі опірність утворенню вільних радикалів – провісників раку.

Антиоксиданти перешкоджають окислювальним процесам і захищають клітини організму від перетворення у злоякісні, пише newsyou.info. Вчені з Американського товариства по боротьбі з раком склали список продуктів з найвищим коефіцієнтом здатності поглинання канцерогенних радикалів (ORAC). До нього увійшли:

Реклама

Чорнослив. Речовини антоціани, якими насичений чорнослив, захищають судини. Інший важливий компонент – клітковина незамінна для здоров'я травної системи. Корисно з'їдати по 5-6 ягід чорносливу 2-3 рази на тиждень.

Ізюм. Жменька родзинок у день насичує серце калієм і магнієм, допомагає уникати застою кровотоку.

Чорниця. Завдяки великій кількості амінокислот і дубильних речовин в своєму складі, чорниця захищає кишечник від небезпечних бактерій. А ще ця ягода стимулює процес вироблення червоних кров'яних тілець.

Реклама

Брокколі. У брокколі був виявлений гістидин, відомий своєю здатністю попереджати ріст ракових клітин, а також сульфорафен, що захищає від променевої хвороби і раку грудей.

Білокачанна капуста. Містить вітамін U, який захищає слизову шлунка і кишечника від пошкоджень.

Червонокачанна капуста. У ній присутня речовина індолокарбазол, яка руйнує канцерогени, що потрапляють в організм.

Реклама

Полуниця (а також кориця) містить запашну речовину кумарин, який є одним з найпотужніших антиоксидантів.

Шпинат – джерело коензимів, біоактивних речовин. Один з них, коензим Q10, має здатність розпізнавати ракові клітини і "сповіщати" про них імунну систему.

Малина. Унікальний компонент цієї ягоди – еллагова кислота, яка уповільнює ділення ракових клітин.

Помідор. У ньому дуже багато лікопену, пігменту, що попереджає розвиток раку шкіри, грудей і простати.

Часник. Фахівці Мадридського університету рекомендують з'їдати два зубчики на день для профілактики онкологічних хвороб (але лікарі попереджають: свіжий часник протипоказаний при хворобах нирок і підвищеній кислотності шлунка). Речовина алліксин володіє потужною імуностимулюючою дію, а фітонциди і йод, що містяться в часнику, захищають від радіації.