Які продукти відновлюють і покращують роботу кишківника

20 вересня 2017, 11:03
У боротьбі з низьким метаболізмом дієтологи рекомендують відмовитися від швидких вуглеводів

Кукурудза "заспокоює" кишківник. Фото: pixabay.com

Всі ми неодноразово стаємо жертвами збоїв роботи кишківника. Такі проблеми, як тяжкість, здуття живота, розлад травлення і уповільнений метаболізм пов'язані насамперед з неправильно підібраним раціоном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Реклама

Які ж продукти допоможуть вам уникнути всіх неприємностей з кишківником:

  • Діарея

Найкращим народним засобом від діареї до сих пір вважається овочевий бульйон: він найкраще допоможе відшкодувати недолік рідини і солей, які ви інтенсивно втрачаєте. Включайте до раціону рис, овес, банани, яблука та моркву – саме ці продукти допоможуть впоратися із загостренням і пом'якшити запалену слизову. А ось від усього молочного краще на час повністю відмовитися.

  • Низький метаболізм

Пийте більше рідини – з ранку і перед кожним прийомом їжі. Для прискорення обміну речовин дієтологи радять також з'їдати по чайній ложечці лляної олії перед їжею – це теж сприяє травленню. По-друге, налягайте на всі продукти, що містять клітковину (цільнозерновий хліб, висівки), включайте до раціону більше фруктів (персики, сливи, абрикоси, чорнослив) і овочів (буряк, зелень). Утримайтеся на час від швидких вуглеводів, м'яса, риби та курки.

Реклама
  • Метеоризм

Додайте до свого раціону натуральний несолодкий йогурт, зелень, хурму і паростки, а ось овочі і цільнозерновий хліб, багаті клітковиною, доведеться ненадовго виключити. Утримайтеся також від бобових і молока на деякий час. Якщо допомога потрібна негайно, рекомендуємо випити активоване вугілля.

  • Непереносимість глютену

Тим, хто страждає від непереносимості глютену, насамперед потрібно відмовитися від усього мучного, жирного і молочного. Основне меню безглютенової дієти – боби, рис, горіхи, риба, овочі і фрукти.

  • Подразнений кишківник

Рекомендуємо вам скоротити споживання м'ясних, молочних і бобових продуктів, а також повністю виключити з раціону білий хліб. Пийте більше води, їжте багаті клітковиною фрукти і овочі, а особливу увагу зверніть на кукурудзу – саме вона надає найзаспокійливішу дію на запалену слизову кишківника.