Які продукти корисні для серця

16 липня 2014, 05:19
Їжте маленькими порціями і часто

Помідори містять велику кількість вітаміну А і С / Фото: Юрій Кузнєцов

Головний м'яз нашого організму – серце – для забезпечення своєї безперебійної роботи потребує підтримки. Зрозуміло, мова йде не про хірургічне втручання, а про поживні речовини. Допомогти мотору всього організму можна зі смаком. Вчені з'ясували, що ті люди, які інтуїтивно вибирають продукти багаті вітамінами А, С, Е, селеном і цинком знижують ризик виникнення у себе коронарної хвороби серця на 37%. Пов'язано це з тим, що антиоксиданти, які людина отримує з цією їжею, протистоять вільним радикалам, через які пошкоджуються артерії серця.

Для того щоб ефективно боротися з уже існуючими проблемами серцево-судинної системи необхідно дотримуватися простих правил, пише aif.ua.

Реклама

Перш ніж коригувати свій раціон, тим, хто має проблеми з серцем слід порадитися з лікарем, так як в одних випадках, наприклад при атеросклерозі, потрібно знизити споживання продуктів, багатих на холестерин, а при підвищеному тиску – недосолювати їжу і пити менше рідини.

Людина з розвитком цивілізації вживає велику кількість рафінованої їжі. Замініть каші-п'ятихвилинки на дикий рис або малооброблену вівсянку і ви відчуєте себе краще вже через кілька місяців. З цієї ж причини потрібно налягати на сирі овочі і фрукти. Вони допоможуть абсорбувати токсини і вивести їх з організму.

Їжте маленькими порціями і часто. Заповнений шлунок, особливо на ніч, підвищує навантаження на серце. Ідеальний режим для сердечників – п'ятиразове харчування.

Реклама

Тваринні жири містять холестерин, який заважає кровотоку, і провокує захворювання серця. Відмовтеся від частого вживання червоного м'яса, ковбас, сала.

Натрій затримує рідину в організмі і викликає утворення набряків, через який скаче тиск. Знизьте вживання солі. Кількість рідини в цьому випадку потрібно обмежити до 1, 5 л.

Насичені кислоти Омега-3, які містяться в рибі і рослинних маслах, допоможуть організму протистояти утворенню тромбів.

Реклама

Для здоров'я серця дієтологи рекомендують включити в раціон наступні продукти:

Оливки – джерело вітаміну Е і мононенасичених кислот. Знижує тиск і холестерин, фенольні сполуки, також бореться з тромбами.
Овес – запобігає інсульту, протистоїть підвищеному вмісту холестерину, інсуліну і цукру в крові. Судини краще виконують свої функції. Містить клітковину, марганець, селен, магній, бетаглюкан.
Зелений салат – регулює кров'яний тиск, захищає від діабету і знижують рівень гомоцистеїну – амінокислоти, яка атакує стінки артерії.
Помідори – містять велику кількість вітаміну А і С і антиоксиданта лікопіну.
Мигдаль – відрізняється високим вмістом мононасичених жирів, вітаміну Е, магнію, калію і клітковини.
Соя – соєвий білок запобігає розвитку серцево-судинних захворювань, знижує рівень тригліцеридів і холестерину. У сої містяться вітаміни, протеїни, мінерали, що захищають від серцевих нападів і інсультів.
Риба – тунець, макрель, сьомга – найбільше містять Омега-3 кислоту. Вона знімає запалення і не дає крові утворювати згустки.
Лохина – містить клітковину і вітамін С, які також не дають судинах закупорюватися.
Глід – при вживанні всього лише двох чашок чаю з цієї трави відбувається очищення стінок коронарних судин.
Часник – регулярне вживання зубчиків цього пряного овоча в день захистить судини від старіння і знизить рівень холестерину в крові.

Продукти, від яких потрібно відмовитися:

Червоне м'ясо
Ковбаса
Занадто жирна риба
Бобові
Кулінарні жири, маргарин