Які продукти можуть викликати панкреатит

1 квітня 2017, 01:45
Вживання великої кількості газованих напоїв, жирних страв і солодощів може привести до запальних захворювань підшлункової залози

Вживання великої кількості морозива може нашкодити підшлунковій залозі. Фото: pixabay.com

Захоплення надто жирною або солодкою їжею рано чи пізно призведе до запальних захворювань підшлункової залози. Найгірше підшлункова переносить газовані напої, жирні страви, солодощі, каву і прянощі, пише likar.info

Газовані напої

Реклама

Бульбашки газу завдають великої шкоди органам травлення. Вони дратують стінки травного тракту, сприяючи розвитку гастриту і панкреатиту. Найнебезпечнішими вважаються солодкі газовані напої, оскільки, крім вуглекислого газу, вони також містять підсолоджувачі, ароматизатори та консерванти, що сприяють розвитку запальних процесів в органах шлунково-кишкового тракту.

Жирні страви і морозиво

Фаст-фуд, напівфабрикати та морозиво – це продукти, що поєднують в собі "вбивчі" дози простих вуглеводів і жирів. Звичайно, якщо ви з'їдаєте по стаканчику морозива 1-2 рази в тиждень, то вашому організму це не загрожує. Але якщо нездорова їжа превалює в вашому раціоні харчування, то проблем не уникнути.

Реклама

Пересичена жиром їжа дуже шкідлива для чутливої підшлункової залози. Така їжа примушує організм працювати на знос, дратуючи не тільки підшлункову залозу, а й печінку.

Солодощі та шоколад

Як відомо, в підшлунковій залозі виробляється гормон інсулін. Він необхідний для того, щоб клітини організму могли харчуватися глюкозою. Чим більше глюкози потрапляє в кровотік, тим більше інсуліну буде виробляти підшлункова. Відповідно, якщо ви будете вживати багато шоколаду і солодощів, то підшлункова залоза постійно буде під напруженням. Спочатку під таким навантаженням розвивається запальний процес, проте потім заліза просто не в змозі буде виробляти гормон в потрібній кількості.

Реклама

Кава

Любителям кави варто бути гранично обережним з цим напоєм. Насправді, цей напій не такий вже і шкідливий, як про нього пишуть. Правда, якщо знати міру – не більше 2 чашок заварної кави. Надмірне вживання цього напою призводить до посиленої продукції травних ферментів, що руйнують стінки органів, в тому числі і підшлункової залози. Особливо шкідлива кава натщесерце.

Гострі спеції і прянощі

Підшлункова залоза дуже не любить гострі страви, спеції і прянощі. Речовини, що входять до ці продукти, подразнюють слизову оболонку залози, сприяючи розвитку гострих запальних процесів.