Які продукти любить ваша печінка

13 березня 2016, 02:22
Краща профілактика – "балувати" печінку правильними продуктами

Для печінки корисні яйця всмятку / Фото: Анастасія Іскрицька

Здорова печінка важлива для організму , саме вона відповідає за його очищення . Експерти нагадують : печінка довго терпить , але швидко здається , ознаки погіршення стану зазвичай стають помітні надто пізно . Тому найкраща профілактика , на думку лікарів , " балувати " печінку правильними продуктами , пише orthodox.od.ua .

Сир
Сир рекомендується включити практично в щоденний раціон харчування . Корисні для печінки будуть і кисломолочні продукти , такі як кисле молоко , йогурт на живих заквасках , кефір . В якості добавки до їжі можна додавати нежирну сметану .

Реклама

Мед, пастила і варення
Гарна новина для ласунів , і , до речі , відмінний привід відмовитися від занадто строгих дієт – печінка любить солодощі . Природно , в розумних межах , але саме для здоров'я можна сміливо пригощатися варенням , мармеладом і пастилою .

Яйця
Печінка не любить жирних білкових продуктів на зразок сала , жирних ковбас , соусів , наваристих бульйонів . Не подобаються вони їй через великої кількості жиру і речовин в них , з якими складно справлятися . Тому найкраще для печінки підійде легкозасвоюваний білок з яєць всмятку , вважає Фадєєва . А для різноманітності яйця , до речі , можна їсти і в вигляді омлету .

Риба і м'ясо кролика
Риба дуже корисна і для всього організму , і звичайно , для печінки , наприклад , вдалим вибором будуть судак , форель , хек , тріска , лосось . Тим , хто зовсім не любить рибу , Мулик радить зробити вибір на користь м'яса кролика або птиці . Але при приготуванні весь видимий жир і шкірку варто прибирати .

Реклама

Каші
Для повноцінної роботи печінки важливі джерела вітамінів групи В і клітковини , а це , перш за все , цільнозернові крупи і хліб з висівками .

Овочі та фрукти
Овочі , зелень і фрукти теж постачають печінку необхідними мікроелементами і вітамінами . Однак не всі вони корисні для неї .

Відповідно до думки медиків , для печінки будуть печені яблука , банани , персики , абрикоси , сливи та груші . З овочів – гарбуз , морква , буряк , цвітна капуста , кабачки і патисони .

Реклама

Ні небезпечним дієтам і перенавантаженням
Головним ворогом печінки вважають алкоголь . Але неправильне харчування , екстремальні дієти , відмова від тваринної їжі і навіть просто стрес теж позначаються на здоров'ї органу .

Найголовніше для здорової печінки – це частий і дрібний ритм харчування . При хронічних захворюваннях печінки в принципі не можна голодувати і дотримуватися низькокалорійної дієти , це може привести до загострення .

Також намагайтеся виключити продукти , які шкодять здоров'ю печінки : жирні сорти м'яса , жирні ковбаси , сосиски , бобові , горіхи , гострі приправи .