Які овочі краще не їсти в сирому вигляді

24 листопада 2017, 10:35
Ряд поживних елементів в овочах і фруктах заблокований на рівні клітин, а високі температури допомагають вивільнити їх

Фото: Instagram / @simplynutritiousdelicious

Головне правило здорового харчування – їсти якомога більше свіжих овочів, білка і корисних жирів. Але якщо з другим (птах, бобові та молочні продукти) і третім (жирна риба, авокадо, рослинні олії) пунктами все більш-менш зрозуміло, то з першим – не так очевидно, як здається.

"Ряд поживних елементів в овочах і фруктах заблокований на рівні клітин, а високі температури допомагають вивільнити їх", – говорить дієтолог Емі Кітінг.

Реклама

Нижче – п'ять овочів, які краще приготувати, перш ніж їсти.

  • Морква

Термічна обробка активує каротиноїди, які, як показують експерименти на мишах, можуть попереджати розвиток ракових захворювань. Дослідження, опубліковане в Journal of Agricultural Food Chemistry, показало, що у вареній моркві концентрація каротиноїдів на 14% вища, ніж у свіжій.

  • Томати

У випадку з томатами – не так важливо, чи смажите ви їх, варите або запікаєте – термічна обробка збільшує вміст лікопіну. Нагадаємо, що цей каротиноїдний пігмент пов'язують з більш низькими показниками ракових і серцево-судинних захворювань. Згідно з дослідженням, проведеним в 2002 році, нагрівання томати вже через 30 хвилин при температурі близько 87 градусів підвищує кількість лікопіну в них на 35%.

Реклама
  • Гриби

У 200 грамах приготовлених білих грибів міститься майже в два рази більше необхідного для сильних м'язів калію, важливого для серця і судин ніацину, цинку, що зміцнює імунітет, і магнію, що підтримує кісткову тканину, ніж в 200 грамах свіжих грибів. Про це, в усякому разі, відповідально заявляє Департамент сільського господарства США (US Department of Agriculture), грунтуючись на даних власних досліджень.

  • Спаржа

Дослідження, опубліковане International Journal of Food Science & Technology, показало, що приготування спаржі підвищує рівень відразу шести поживних речовин, включаючи антиоксиданти з протираковими властивостями, відразу на 16%. А інше дослідження, вже в International Journal of Molecular Sciences, виявило, що приготування спаржі подвоює зміст в овочі двох типів фенольної кислоти, які, як вважають вчені, знижує ризик розвитку раку.

  • Шпинат

Шпинат буквально напханий поживними речовинами (особливо – кальцієм і залізом). І його, врахуйте, обов'язково потрібно готувати, оскільки в шпинаті також міститься щавлева кислота, яка блокує поглинання нашим організмом заліза, кальцію та інших корисних елементів. На щастя, зруйнувати кислоту можна шляхом нагрівання. Дослідження показують, що найкраще шпинат зберігає свої поживні властивості, якщо на хвилину занурити його в киплячу воду, а потім – в холодну воду для збереження привабливого зовнішнього вигляду.

Реклама

Нагадаємо, вчені проаналізували 48 популярних фруктів і овочів на основі аналізу понад 36 тисяч зразків. З'ясувалося, що полуниця очолює список тринадцяти фруктів і овочів з найбільшим вмістом пестицидів, адже ці шкідливі речовини знайшли в 70% проаналізованих фруктах.

Крім цього, медики розповіли, кому потрібно налягати на моркву.