Які міфи про цукор заважають схуднути

3 листопада 2015, 05:18
Цукор міститься не тільки в солодощах, а фруктоза також перетворюється на жирні кислоти

Шоколад у невеликих кількостях не викликає звикання. Фото allchoco.com

Цукор – перший продукт, який потрібно виключити з раціону людини, яка хоче схуднути. Чи, все-таки, ні? Дієтологи розповіли, що потрібно знати про цей продукт, щоб не попастися в капкан міфів, пише hochu.ua.

Цукрозамінник не впливає на фігуру

Реклама

Один з найбільш поширених міфів про те, чим можна поласувати на дієті – це цукрозамінник і його користь. Отже, цукрозамінник, незважаючи на низький вміст калорій, як і багато штучних замінників натуральних продуктів, підсилюють апетит. Крім того, організм не зчитує хімічні формули, і, відчуваючи солодке, автоматично запускає програму переробки глюкози. Іншими словами, він переробляє цукрозамінник так само, як і натуральний цукор.

Фруктозу можна їсти без обмежень

Фруктоза насправді нічим не відрізняється від сахарози, яка міститься в цукрі. Різниця – лише в тому, що фруктоза довше і складніше переробляється, проте в результаті вона, все одно, перетворюється на глюкозу. Крім того, фруктоза, на відміну від цукру, не переробляється в енергію. Її шлях закінчується в печінці, де вона перетворюється в жирні кислоти. Їх надлишок веде до ожиріння.

Реклама

Цукор викликає залежність

"Не їж солодке, бо будеш від нього залежати", – напевно, цю фразу на тому чи іншому етапі чув кожен. Насправді ж, мова йде про вживання цукру у величезних кількостях (коли він становить більше 70% добового раціону), а не про ті варіанті харчування, коли ти їси трохи шоколаду з ранковою кавою.

Тяга до солодкого – це гени

Реклама

Часто люди думають, що їхня любов до солодкого – результат комбінації їхніх ген, адже і тато, і мама, і навіть бабуся з дідусем любили торти і цукерки. Насправді смакові уподобання не залежать від генетики. Вони залежать тільки від тебе самої. Вся справа в тому, що глюкоза активує центр задоволення в мозку, тому іноді так сильно хочеться шоколадку.

Цукор є тільки в солодощах

Найчастіше люди перевищують норму солодкого на день не через саме солодке, як би дивно це не звучало. Так, цукор міститься в багатьох соусах, кетчупі, ковбасі, сосисках, хлібобулочних виробах і навіть в тушкованій капусті. Саме через "наслідки" продуктів найчастіше і відбувається набір зайвої ваги. Тому перед тим, як щось їсти, уважно вивчай склад продукту, а краще більшу частину денного раціону готуй самостійно.

Правильне харчування повністю виключає цукор

Ще один міф, який відкидає багатьох від правильного харчування – необхідність повністю виключити солодке зі свого меню. Цукор необхідний людському організму для нормального функціонування. Все питання – в його кількості. Оптимальна кількість споживання солодкого – 10-15% від добової норми калорій. Тобто, якщо твоя добова норма – 1500 калорій, 150 з них можна витратити на щось смачненьке. І це не спричинить неприємні наслідки для фігури.