Які консерви та продукти безпечно їсти, щоб не захворіти на ботулізм під час війни

3 травня 2022, 13:49
Через війну ми часто позбавлені свіжої та якісної їжі. Але вживаючи консерви чи копченості, уникайте здутих банок, щоб не заразитися ботулізмом

Чим небезпечний ботулізм і як ним заражаються / Фото: Колаж: Сьогодні

Домашні консерви, копчена риба або в'ялене м'ясо, в яке потрапили ботулотоксини, можуть спричинити зараження ботулізмом. На жаль, через війну з РФ багато хто з нас опинився в умовах, коли доступу до свіжої та якісної їжі немає. Чим небезпечна ця харчова інтоксикація та як її уникнути, розповіли у Центрі громадського здоров'я МОЗ.

Чим небезпечний ботулізм і як ним заражаються

Джерела зараження ботулотоксинами найчастіше – консервовані м'ясо, риба, рідше – овочі та гриби. Такі продукти – просто рай для ботулотоксинів, які розмножуються в анаеробному стані (без кисню) та за недотримання умов зберігання консервів або неправильного їх транспортування.

Реклама

Від самого початку всі погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені та консервовані продукти небезпечні. Особливо якщо їх транспортували або зберігали у неналежний спосіб.

Також ботулізмом можна заразитися, якщо з'їсти заражену в'ялену чи копчену рибу та будь-який виріб з м'яса (ковбасу, шинку тощо). Це можуть бути як домашні, так і фабричні продукти.

Ботулізм підступний тим, що заражені продукти неможливо визначити за кольором чи смаком. Якщо вчасно не розпізнати ботулізм і не ввести антитоксичну сироватку, якої у воєнний час може елементарно не бути в окупованих рашистами містах, інтоксикація може призвести до парезів кишечника, розладів вегетативної іннервації, гострої дихальної недостатності та смерті.

Реклама

Як не заразитися ботулізмом

Тому з обережністю слід вживати як зимову заготівлю та консерви, так і продукти, якими вас пригостили. Щоб уберегтися від ботулізму:

  • не вживайте їжу з роздутих банок;
  • банок зі здутими кришками;
  • консерви, з яких щось витікає;
  • не їжте консерви з нещільно закритих банок;
  • а їжте з банок, з яких відчуваєте дивний чи неприємний запах.

Не варто їсти консервовані в домашніх умовах продукти, що зберігалися більш як рік. Також не купуйте консерви та інші продукти домашнього виробництва на вулицях та стихійних ринках.

Намагайтеся не вживати в'ялену, копчену, солону та консервовану рибу. І взагалі не їжте продукти, якщо ви сумніваєтеся в їхній якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували правильно, хоч би як складно у воєнний час їх дістати.

Реклама

Чим харчуватися під час війни і що приготувати з мінімумом продуктів – порадив Євген Клопотенко.

Якщо ж вам вимкнули електрику, то дізнайтеся: Як урятувати продукти в холодильнику, якщо вимкнули світло під час війни – 5 лайфхаків.