Як вибрати справжні макарони: поради експертів

22 лютого 2018, 20:00
Дізнайтеся, як не помилитися при виборі пасти

Як вибрати макарони Фото: valeria_aksakova / Freepik

Макарони – символ Італії і її родзинка, але обожнюють їх у всьому світі. Ви ж любите макарони? А впевнені, що їсте правильні? Справжні цінителі пасти на подив бадьорі і стрункі – адже в Європі макарони роблять виключно з твердих корисних сортів пшениці, причому відстежується це на рівні законодавства. У наших широтах не все так райдужно, зустрічаються макаронні вироби з м'яких сортів. Проте, безумовно, є хороші виробники, які дотримуються міжнародних стандартів якості.

Макаронна історія

Реклама

Макарони асоціюються з Італією, але мало хто знає, що з давніх-давен цей продукт користувався популярністю і в Китаї. Вчені сперечаються про те, де макарони з'явилися раніше і були завезені з Китаю в Древню Італію чи навпаки.

Поважали макарони індійці і араби, а їх поява датується приблизно 1200 роком до н.е. Але хто б їх не винайшов, саме італійці зробили макарони такими популярними і саме в Італії з'явилося так багато смачних різновидів.

Довгий час макарони для італійців були скоріше делікатесом, символічною національною стравою, бо тверді сорти пшениці виростали не у всіх регіонах країни і ласощі виходили аж ніяк не дешевими. Лише до XVII століття макарони стали щоденною і популярною їжею італійців. Першу велику фабрику з виробництва макаронів відкрила жінка – Джулія Буітоні (Giulia Buitoni) – в 1827 році. Її компанія Il Pastifico Buitoni – великий гравець на ринку, до сих пір не втратив своєї популярності.

Реклама

Як вибрати макарони

Як же вибрати ідеальні макарони – так, щоб і фігурі корисно, і смачно? Уважно читайте упаковку і звертайте увагу на ціну: хороші макарони не можуть бути занадто дешевими. Отже, що ж ми повинні побачити на упаковці?

  • Виготовлення з твердих сортів пшениці. Якщо це так, ви побачите позначку "semolina di grano duro" і "durum", або "група А, вищий сорт", або "тверді сорти пшениці".
  • Відсутність в упаковці поламаних макаронів. Цілісність – ще одна ознака якості.
  • Відсутність сторонніх інгредієнтів в складі. Борошно + вода – все, що має бути в складі справжніх макаронів.
  • Всі макарони поділяються на п'ять видів: довгі макарони, короткі, фігурні, дрібні, з начинкою. Варто також виділити макарони для дієтичного харчування – з борошна грубого помелу: зазвичай їх колір коричнево-сірий. Кожен вид макаронів хороший для певних видів страв: скажімо, "черепашки" прекрасні з овочами, а дрібні макарони найкраще використовувати в супах. Варто вивчити це питання детальніше – у італійців є чому повчитися!


Нагадаємо, раніше медики назвали макарони корисними для здоров'я серця. А вчені розповіли, як відрізнити складні вуглеводи від простих.

Реклама

Дивіться відео, як приготувати пасту з мідіями і томатним соусом: