Зазвичай ми розглядаємо макарони виключно в якості невибагливого гарніру. Але вони можуть бути справжнім витвором мистецтва.
Макаронна запіканка
Фото: topntp26 / Freepik

Здається, що незвичайного може бути в макаронній запіканці? Просте в приготуванні, це блюдо особливо актуально холодною зимою. Нехитра, але завжди безпрограшна комбінація макаронів, сиру і вершків не залишить голодними ні дітей, ні дорослих.
Інгредієнти на 4 порції:
- 500 г макаронів (ріжки або черепашки)
- 200 г твердого сиру
- 100 мл вершків жирністю 25%
- 3 ст.л. панірувальних сухарів
- мелений мускатний горіх
- сіль
Рецепт приготування:
1. Макарони відварити в підсоленій воді до готовності за інструкцією на упаковці. Сир натріть на крупній тертці.
2. Макарони з'єднайте з сиром, посипте мускатним горіхом і викладіть у форму для запікання.
3. Полийте вершками і посипте панірувальними сухарями. Поставте в розігріту до 200 ° С духовку і запікайте до утворення золотистої скоринки (20 хвилин).
Макарони з сиром і хрусткою крихтою
Фото: mrsiraphol / Freepik
З чим тільки не їдять макарони: вершковий і томатний соуси, гриби, бекон, морепродукти і так далі. Швейцарці теж внесли свій вклад в достаток макаронних варіацій і придумали дуже простий, але в той же час вельми незвичайний рецепт з обсмаженими панірувальними сухарями. Дивно, але вже з першої ложки розумієш, настільки така проста ідея може змінити смак знайомого блюда.
Інгредієнти на 4 порції:
- 400 г макаронів (трубочки, пір'я або ріжки)
- 150 г твердого тертого сиру
- 8 ст.л. панірувальних сухарів
- 100 г вершкового масла
Рецепт приготування:
1. Обсмажте панірувальні сухарі на вершковому маслі до золотистого кольору. Слідкуйте за тим, щоб не пересмажити крихту, інакше вона буде гірчити.
2. Відваріть макарони в підсоленій воді, розкладіть по порційних тарілках.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
3. Посипте тертим сиром і обсмаженими панірувальними сухарями. Відразу ж подавайте до столу.
Макарони по-альпійські
Фото: topntp26 / Freepik
Батьківщина цієї страви – високогірні альпійські села. У жителів тутешніх місць не бракує в вершках і сирі. Не менш популярні тут і макаронні вироби завдяки їх харчовій цінності і довгого терміну зберігання, що в умовах селянського побуту вкрай важливо. Саме з цих простих продуктів і народився рецепт макаронів по-альпійські.
Інгредієнти на 5 порцій:
- 500 г макаронних виробів (великі трубочки)
- 250 г твердого тертого сиру
- 200 г вареного окосту
- 700 мл вершків жирністю 30%
- полпучка петрушки
- 2 пера зеленої цибулі
- сіль, мелений чорний перець
Рецепт приготування:
1. Поставте макарони відварюватися в підсоленій воді на час, вказаний на їх упаковці.
2. Відварені макарони зніміть з плити, злийте з них воду і, залишивши в тій же каструлі, заправте їх вершками.
3. Додайте нарізаний невеликими шматочками окіст. Всипте тертий сир, перемішайте і поставте на слабкий вогонь. Готуйте під кришкою близько 10 хвилин, вершки повинні добре прогрітися, а сир розплавиться.
4. Зніміть з вогню, заправте рубаною петрушкою і цибулею, поперчіть за смаком. Розкладіть по тарілках і подавайте до столу гарячим.
Асконські спагетті
Фото: valeria_aksakova / Freepik
Ці спагетті заслужили честь називатися по імені містечка Аскона, де вони були одного разу приготовані і де згодом стали обов'язковою позицією в меню практично всіх ресторанів і кафе. Свою репутацію вони заробили завдяки відмінному смаку, зовнішній привабливості і ситності – по-іншому їх особливий статус пояснити не можна.
Інгредієнти на 4 порції:
- 400 г спагетті
- 400 г курячого філе
- 80 г шинки
- 75 г твердого сиру
- 100 г печериць
- 1 помідор
- 100 мл води
- 1 цибулина
- 2 зубчики часнику
- 1 ч.л. сушеного орегано
- 1 пучок петрушки
- 2 ст.л. оливкової олії
- 0,5 ч.л. солі
- мелений чорний перець
Рецепт приготування:
1. Куряче філе наріжте невеликими кубиками і обсмажте на оливковій олії 4 хвилини. Перекладіть в окремий посуд.
2. Печериці наріжте пластинками разом з ніжками, ріпчасту цибулю дрібно наріжте, часник подрібніть. Все це обсмажте разом в тій же сковороді на середньому вогні 2 хвилини.
3. Наріжте помідор і додайте в сковороду, влийте воду і доведіть до кипіння.
4. Посоліть, додайте орегано і мелений перець за смаком. Зменшіть вогонь до слабкого і готуйте під кришкою 10 хвилин.
5. Наріжте шинку тонкими смужками шириною приблизно 1 см і 2 см завдовжки. Додайте в сковороду разом з обсмаженим раніше курячим філе і дрібно нарубаною петрушкою. Прогрійте 2-3 хвилини, зніміть з вогню і залиште під кришкою.
6. У підсоленій воді з додаванням невеликої кількості оливкової олії зваріть спагетті по інструкції на упаковці і відкиньте їх на друшляк.
7. Заправте спагетті приготованим соусом і подавайте, посипавши тертим пармезаном.
Нагадаємо, раніше медики назвали макарони корисними для здоров'я серця. А вчені розповіли, як відрізнити складні вуглеводи від простих.
Дивіться відео, як приготувати пасту з мідіями і томатним соусом: