Як вибрати якісні пластівці і снеки для сніданку

6 лютого 2016, 07:42
Трусіть коробку і рахуйте відсотки

Британці тямлять у сніданках.

На полицях магазинів величезна кількість готових сухих сніданків. Вважається, що це ідеальна ранкова їжа, яка не тільки наповнює енергією, але і допомагає схуднути. Але не все те, що називається сухим сніданком, дійсно корисне, а тим більше низькокалорійне. На що звертати увагу при виборі такої продукції, нам розповіла Наталія Білоус, технолог одного з підприємств по її виробництву, і Борис Скачко, натуропат і дієтолог.

ВІВСЯНКА І КО

Реклама

При сучасному ритмі життя багато людей в харчуванні віддають перевагу пластівцям. І не дивно, адже вони досягають стану готовності в кілька разів швидше, ніж крупа. Залив окропом або проварив кілька хвилин – і сніданок готовий! Такий ефект досягається завдяки тому, що розплющене зерно (товщина пластівців для моментальних каш зазвичай не перевищує 0,3-0,5 мм) швидко поглинає вологу і, відповідно, швидко розварюється. До того ж вони гідротермічно оброблені: крупу пропарюють при високій температурі і тиску, проварюють в котлах з невеликою кількістю води або обробляють інфрачервоними променями. Видів пластівців досить багато, так як розплющувати можна практично всі зернові культури.

ВІВСЯНІ. Це відмінний сніданок для спортсменів і тих, хто багато працює фізично. А якщо ви – трудівник офісних полів, та до того ж ще й схильні до повноти, то намагайтеся не надто захоплюватися такою їжею. Або вибирайте пластівці, які потрібно варити – в них зберігається більше грубих волокон.

ГРЕЧАНІ. При вирощуванні гречки не використовуються хімічні речовини на зразок пестицидів, до того ж її генетично не модифікують. Тому гречані пластівці зберігають майже всю свою природну користь і екологічність. Вони добре насичують, а білок, що міститься в них, відмінно збалансований і багатий незамінними амінокислотами.

Реклама

ПШЕНИЧНІ. Це досить груба їжа, тому при проблемах з шлунково-кишкового тракту їх слід їсти обережно. Але зате в них багато мікроелементів, включаючи вітамін В.

ЖИТНІ. Містять клітковину, яка дарує відчуття ситості і контролює рівень цукру в крові. У них багато амінокислот і вітамінів В і А.

ЗНАЙДИ ВІДМІННОСТІ

Реклама

МЮСЛІ. Виготовляються з цілісних зерен і відносяться до продуктів, що довго перетравлюються і засвоюються, причому роблять вони це, попутно нормалізуючи рівень цукру в крові. Основну частину хороших мюслів складають пшениця, жито, овес, ячмінь, висівки (залишки оболонки зерна після помелу) і ін. Але часто в них додають фрукти, горіхи, насіння, цукати, шоколад, а в деякі – ще й 40% цукру, так що про дієтичність і корисність продукту говорити доводиться не завжди.

КРАНЧІ (ГРАНОЛИ). Ті ж мюслі, але обсмажені в олії. У них багато цукру і жирів, а мікроелементів і вітамінів мало (при термообробці вони руйнуються). Продукт смачний і калорійний, але корисний приблизно так само, як тістечка.

КУКУРУДЗЯНІ ПЛАСТІВЦІ. Цукру в них ще більше, ніж в кранчах, а клітковини і жирів менше. Їх виробляють з кукурудзяної муки, яка позбавлена всіх вітамінів, що містяться в зернах кукурудзи (вітаміни, зазначені в складі пластівців, повністю штучного походження і абсолютно марні). Перед тим як відправитися на прожарювання, цей продукт рясно присмачується всілякими хімічними добавками. Кукурудзяні пластівці народжуються за технологією, схожою на чіпси, а потім їх ще поливають карамеллю.

ПОДУШЕЧКИ. Вони являють собою спресовану крупу (з неї складається оболонка) і калорійну начинку з великою кількістю "єшок". У них немає майже нічого корисного, крім невеликої кількості вітамінів групи В. Одна порція подушечок містить таку ж кількість цукру, як пончик або шматок торта, а це – чверть денної норми споживання цукру для дорослої.