Як устриці і риба вбивають людей

6 жовтня 2016, 05:10
Кількість хворих зростає стрімкими темпами

Вібріони. Фото: David Monniaux / Wikipedia

Глобальне потепління сприяє розмноженню шкідливих бактерій у воді; ті, в свою чергу, отруюють її мешканців, а кінцевою жертвою стає людина, що стоїть на вершині харчового ланцюга, – пише National Geographic.

Група вчених з Італії та США досліджувала зв'язок бактерій роду вібріони (Vibrio) з температурою морської води, а також їх вплив на рівень смертності людей. Результати наукової роботи опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences. Біологи вивчили зразки планктону, які наукове співтовариство накопичило за період з 1958 по 2011 роки. Порівнявши зміст в планктоні бактерій з ростом температури води (на 1,5 °C за останні 54 роки), вчені знайшли кореляцію.

Реклама

Рід Vibrio включає більше 40 видів; практично всі вони призводять до гастроентериту і нерідко – до холери. Людина, інфікована бактерією V. Vulnificus, також може отримати такі ускладнення, як сепсис, гострий уретрит і гострий кардіоваскуліт, а результатом зараження V. cincinnatiensis стають менінгіт або енцефаліт. Джерелом бактерій, крім забрудненої води, є отруєні нею організми.

У риб прихований період хвороби може протікати до 14 діб, однак при ретельному приготуванні риби ризик заразитися вібріонами мінімальний. У креветок досить швидко темніє спина і червоніють кінцівки, а у уражених вібріозів головоногих молюсків на тілі з'являються темні ділянки. І саме молюски – в першу чергу, устриці – є основним винуватцем зараження людини вібріозом.

З 2009 року тільки в США в лікарні щорічно потрапляє близько 300 осіб, і 40 людей вмирають від наслідків зараження вібріонами. За даними за 2014 рік, 7 з 10 пацієнтів, що надійшли до лікарень з подібним діагнозом, захворіли після вживання молюсків. При цьому кількість хворих зростає стрімкими темпами: у 2013 році вібріоз вже діагностували на 43% частіше, ніж у 2006-2008 роках. Таким чином, збільшення температури води в Світовому океані, створивши для бактерій сприятливе середовище, впливає і на людину через її харчові звички.