Як прискорити дозрівання фруктів і винограду, не чекаючи холодів

10 вересня 2016, 15:00
Експерти діляться хитрощами створення "правильної погоди" на своєму городі

Виноград. Допомогти дозріти до заморозків допоможуть підживлення, по

Урожай винограду, персиків пізніх сортів та інших південних фруктів, терміни дозрівання яких припадають на вересень – це завжди своєрідна лотерея, операторами якої є погодні умови. Але допомогти дбайливо вирощеним плодам дозріти до заморозків і набрати достатньо цукрів, а також підготувати дерева і кущі на зимівлю невигідна – завдання кожного садівника. Сьогодні нам розкажуть, як це зробити, Віктор Нікітан і досвідчений садівник з Житомира, біолог Неллі Лапінус .

ВИДАЛЕННЯ ПЛОДІВ І ЛИСТКІВ

Реклама

Важливо не " скупитися " і відрегулювати навантаження на кущ або дерево, своєчасно видаливши надлишок плодів – тоді йому вистачить сил і ресурсів на те, щоб забезпечити дозрівання і висока якість врожаю. " У винограду на початку вересня варто видалити з пагонів частина листя, – радить Неллі Лапінус. – Це забезпечить провітрювання і освітлення дозрівають грон, знизить ураження рослин хворобами, і прискорить накопичення цукрів в ягодах. Особливо важливо видаляти листя у їдальнях і південних сортів, погано визріває в нашій зоні " .

Після того як листя видалені, варто обприскати грона 0,2-0,3 % розчином сульфату калію і хелатами мікроелементів – тоді ягоди будуть помітно солодше. Важливо: не варто знімати виноград, як тільки ягоди забарвляться. Накопичення цукрів у них триває, поки погода досить тепла. Знімати врожай потрібно, коли настане стійке похолодання, але до перших заморозків: вони можуть викликати осипання ягід .

Правильно доглянутий, вчасно підгодовуваний і оброблений сад завжди порадує свого власника рясним врожаєм з фруктів і ягід .

Реклама

Знімати треба до холодів.

ПІДЖИВЛЕННЯ І УМОВИ

Реклама

Іноді, при несприятливих погодних умовах, фрукти восени довго не дозрівають. Це пов'язано з тим, що рослинам не вистачає тепла. Але оскільки побудувати теплицю над кожним деревом не можна, єдине, що залишається садівникові, – це забезпечити рослинам максимально сприятливі умови, виходячи з можливостей .

ХАРЧУВАННЯ.Восени рослини, що готуються до зимівлі, змінюють вимоги до харчування. Зокрема, азот – елемент, необхідний для активного зростання (міститься в компості, гної, коров'яку, а також в таких добривах, як селітра і сечовина) – їм не тільки не потрібний, але навіть шкідливий! Восени рослини припиняють зростання, тому підживлення азотом здатні уповільнити дозрівання фруктів і стимулювати вторинний ріст пагонів. А ось для дозрівання фруктів і овочів з основних елементів живлення потрібні фосфор і калій – ці елементи містяться в комплексних добривах з "осінньою" формулою. Можна використовувати і прості добрива – сульфат калію, простий і подвійний суперфосфат, безазотні або містять мало азоту калію монофосфат, амофос, діаммофоска. Крім того, сьогодні розроблені спеціальні гормональні стимулятори дозрівання плодів. Але їх використання вимагає точних дозувань, обережного поводження і не завжди можна застосувати на дачі .

" Відмінним комплексним " осіннім " добривом для винограду і плодових рослин буде доступна більшості дачників зола, – розповідає Неллі Лапінус. – Вона містить багато фосфору, калію, кальцію та інших мікроелементів ". А ось азоту, зайвого для рослин восени, в золі практично немає. Потрібно тільки пам'ятати, що зола може змінити кислотність грунту – вона, розчиняючись в грунтовому розчині, робить грунт більш лужним. Перед внесенням золу бажано просіяти, видаливши вугілля. Чим світліше зола, тим краще вона підходить в якості добрива .

" З мікроелементів восени рослини особливо потребують магнію, кальцію, бору: як їх джерела для рослин можна використовувати такі мікродобрива, як сульфат магнію, борну кислоту, кальцієву селітру. Але набагато краще використовувати хелати цих елементів – вони швидше засвоюються рослинами ", – розповідає Віктор Нікітан .

АГРОТЕХНІКА

Важливий момент в прискоренні дозрівання – правильна агротехніка саду і виноградника. Так, із закінченням росту плодів і початком зміни їх забарвлення потрібно істотно скоротити полив і трохи " підсушити " рослини. Звичайно, ми нічого не зможемо зробити з затяжними дощами, але враховуйте, що занадто вологий грунт уповільнює дозрівання, може викликати розтріскування шкірки ягід у винограду і кісточок у кісточкових культур .

ПРИЩИПУВАННЯ І ЧЕКАНКА.Для того щоб плоди придбали характерну для них забарвлення, вони повинні бути добре освітлені сонцем. Тому необхідні правильне формування дерев, пінцировка ( прищипування верхівок ) і чеканка – укорочення пагонів у винограду. Ці прийоми обов'язкові, якщо вам потрібні добре визрілі, ароматні і солодкі фрукти .