Як українці борються із зайвою вагою

9 квітня 2016, 06:01
Люди мало рухаються і їдять шкідливі продукти

Людство товстішає. За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров'я, людей з ожирінням вже більше, ніж з недоліком ваги. Україна не відстає – зайві кілограми загрожують здоров'ю чверті наших співгромадян, кажуть медики.

Тетяна сильно поправилася після операцій і пологів. Їй – всього 37 років, але із зайвою вагою вона живе вже 10 років. Через надмірну повноту жінці важко виконувати роботу по дому і навіть ходити.

Реклама

"Важко, звичайно. Якби схуднути, було б набагато легше", – сказала Тетяна Пінчук.

В Україні зайва вага – у кожної четвертої жінки і кожного шостого чоловіка, підрахували медики. Все тому, що люди мало рухаються і їдять шкідливі продукти, кажуть дієтологи.

"Смажене, то, що дуже довго вариться і виварюється. Це все дуже шкідливо для організму. Ще дуже шкідливі для організму рафіновані вуглеводи – це просто білий цукор, всі кондитерські вироби як наслідок, це все продукти швидкого харчування", – говорить Лариса Бойченко, дієтолог.

Реклама

Рафінована олія, маргарин і спреди, а також сильно подрібнені мюслі і пластівці, теж сприяють швидкому набору ваги.

Щоб цього уникнути, лікарі радять харчуватися цільнозерновими кашами, багатими білками продуктами, а також свіжими овочами та фруктами.

Прагнучи скинути вагу, багато українців змінюють свій раціон. В країні почали з'являтися сироїдські кафе і ресторани живої кухні.

Реклама

"Це наш сироїдський борщ, він не піддається термічній обробці, не вариться і зберігає всі корисні речовини, він робиться в блендері. Тут немає жирів, немає засмажки, тому немає навантаження на організм. І також ми використовуємо нашу сметану з кешью як заміну звичайної сметані", – розповідає Максим Блідих, співробітник ресторану живої кухні.

Є альтернатива і звичній ранковій каві.

Щоб не вживати шкідливий кофеїн, можна пити тростинний фреш. Один його ковток замінить чашку кави. Він також дасть заряд енергії на цілий день, має цілющі властивості, але не впливає на роботу серцево-судинної системи.

Але з дієтами головне не переборщити. Наталя в 20 років важила близько 80 кілограмів. Щоб схуднути, перепробувала все: сироїдіння, вегетаріанство і фруктаріанство.

"Чи отримувала в зниженні ваги дуже хороший результат. Я почала тренуватися, і коли я відходила один місяць в залі, у мене за місяць розвалився повністю хребет. І я почала вживати м'ясо, білки – це яйця, молочку, але я повністю прибрала вуглеводи", – каже Наталя Бобер, прихильниця здорового харчування.

В результаті дівчині вдалося скинути майже 30 кілограмів. Зараз знайшла золоту середину – щоб залишатися у формі, займається спортом і їсть тільки здорову їжу. Але більше не відмовляється від незамінних продуктів тваринного походження.

Цю та інші новини ви можете подивитися у випуску інформаційної програми "События" на каналі "Україна".