Як приготувати найпрозоріший холодець на Великдень – 6 лайфхаків

16 квітня 2021, 17:04
І ще дізнайтеся, що робити, якщо бульйон все-таки вийшов каламутним

Холодець

Холодець – невід'ємна частина традиційного великоднього столу, крім традиційних цього дня страв. Існує безліч рецептів і секретів його приготування, але важливо, що ми отримаємо в результаті. Часто трапляється так, що бульйон виходить каламутним і має непривабливий вигляд. Для цього важливо знати деякі правила його приготування. Наприклад, перший бульйон треба обов'язково злити, а овочі додавати наприкінці варіння. Отже, 6 лайфхаків, що допоможуть отримати ідеально прозорий холодець.

Як приготувати прозорий холодець

Реклама

Лайфхак №1. Ретельно промивати м'ясо

Щоб м'ясний бульйон вийшов прозорим, перед початком готування м'ясо треба ретельно промити і замочити в холодній воді на 3-5 годин, повністю опустивши м'ясо в воду. Після замочування м'ясо треба знову промити.

Реклама

Лайфхак №2. Злити перший бульйон

Замоченное м'ясо вариться у великій каструлі до закипання, після чого воду потрібно злити, а м'ясо знову промити. Злив першого бульйону і зміна води необхідні для досягнення прозорості. Каструлю, в якій варився перший бульйон, треба помити. Під час варіння другого бульйону необхідно постійно знімати піну. Води в каструлі має бути на 2-5 сантиметрів вище рівня м'яса. Після закипання зменшити вогонь до найнижчого показника і томити бульйон з м'ясом 5-6 годин.

Лайфхак №3. Додавати овочі наприкінці приготування

Реклама

Цибулю, моркву і коріння селери додають в бульйон наприкінці варіння і варять з ними ще близько години (теж на самому повільному вогні). Спеції – сіль, лаврове листя і чорний перець горошком – додають за півгодини до закінчення варіння.

Лайфхак №4. У холодці має бути перець горошком

Перець в холодець треба класти саме горошком, а не мелений – ще одне правило для прозорості.

Лайфхак №5. Після варіння процідити бульйон

Після закінчення варіння м'ясо потрібно відкласти і дрібно нарізати, а бульйон кілька разів процідити через марлю. У форми для застигання викладають овочі для прикраси, часник, нарізане м'ясо і заливають бульйоном.

Лайфхак №6. Акуратно розмішувати бульйон у формах

Якщо форми глибокі, для однорідності холодцю суміш з м'ясом і бульйоном потрібно розмішати, але робити це дуже повільно і акуратно, щоб не зробити бульйон каламутним. Після цього форми ставляться в холодне місце (найкраще – середня полка холодильника) на кілька годин до остаточного застигання.

Як освітлити каламутний бульйон

Існує також кілька способів освітлення бульйону, якщо в процесі варіння він вийшов каламутним. Довести отриманий бульйон до кипіння і влити в нього суміш з половини склянки холодної води і двох збитих білків – згорнувся білок притягне до себе пластівці піни і спливе, після чого все зайве можна буде прибрати з поверхні шумівкою. Також для освітлення холодцю перед закипанням другого бульйону можна додати в нього щіпку лимонної кислоти.

Тут дізнаєтеся, як пофарбувати яйця на Великдень куркумою.