Як врятувати печінку від цирозу

29 лютого 2016, 04:57
Переваг кави досить багато, але нове дослідження зв'язало споживання напою з 44-відсотковим зниженням ризику розвитку цирозу печінки, жахливого захворювання, яке розвивається в результаті алкоголізму

Фото: vseopecheni.ru

Дослідники Університету Саутгемптона проаналізували дані понад 430 тисяч людей, пише "Ортодокс".

Вони виявили, що на хворобу, від якої досі немає ліків, сприятливо впливає кава. Щодня одна чашка кави пов'язана з 22-відсотковим зниженням ризику розвитку цирозу. Дві чашки знижують ризик на 43 відсотки, в той час як три – на 57 відсотків, а чотири – на 65 відсотків.

Реклама

Однак багато питань залишаються без відповіді. Автори вказують, що вони не могли зрозуміти, як спосіб приготування впливає на ризик. Вчені враховували споживання алкоголю, але не брали до уваги інші фактори ризику – ожиріння і діабет. У той час як кава знижує ризик, вона не може повністю запобігти руйнуванню органу від нескінченної пиятики або переїдання.