Як скласти повноцінне і смачне меню при діабеті: п'ять головних правил дієти

13 травня 2017, 12:00
Виключаємо картоплю і каші, а налягаємо на кефір, горіхи і оселедець

Те, що лікар прописав.

Самопочуття діабетиків знаходиться в прямій залежності від рівня цукру в крові . Безумовно , рівень цей залежить від здоров'я підшлункової залози . Але сильний вплив на рівень цукру надає і їжа , в перетравленні якої бере участь хворий орган . Тому діабетичне меню – головний камінь , на якому утримується здоров'я хворих . Про п'ять головних правил , які допоможуть правильно скласти меню , нам розповів Борис Скачко , незалежний дієтолог , фітотерапевт .

1. НАЛЯГАЙТЕ НА КЛІТКОВИНУ

Реклама

Капуста ( білокачанна , кольорова , морська ) , зелень ( кріп , петрушка , кінза ) , кабачки , баклажани , шпинат , огірки , гриби , стручкова квасоля , цибуля ( зелена і ріпчаста ) , помідори , томатний сік – всі ці продукти містять мінімальну кількість вуглеводів , що добре для діабетиків . При цьому вони сприяють повноцінному переварюю їжі , як і спеції , а тому попереджають поповнення жирових депо в клітинах , тобто ожиріння – " побічний ефект " , яким страждають багато діабетиків .

2. ЇЖТЕ ДРІБНО І НЕ "ВІД ПУЗА"

Чим частіше ви будете їсти , тим стабільніше буде рівень цукру в крові . Цьому сприяє і помірність в їжі . Тобто голодні ви бути не повинні ( інакше цукор різко впаде ) , але і харчуватися " від пуза " теж не можна ( інакше різкий стрибок рівня цукру вам забезпечений ) . Такі інсулінові " гірки " тільки погіршують стан хворих на діабет .

3. НЕ БІЙТЕСЬ ГОРІХІВ І ЖИРНОЇ РИБИ

Реклама
Вуглеводів в цих продуктах – незначна кількість . А ось за змістом поліненасичених жирних кислот вони – чемпіони . І завдяки цьому зазначені продукти мають три плюси.

Перший : горіхи і насіння ( сире! ) і риба ( оселедець , сайра , скумбрія , палтус , товстолобик ) підтримують рівень холестерину на оптимальному рівні . А його підвищення загрожує порушеннями в роботі серцево – судинної системи .
Другий : вони добре втамовують голод , який підвищується при зменшенні вуглеводів в раціоні , і дають енергію , але при цьому без підвищення рівня цукру в крові .

Третій : не ведуть до набору ваги .

4. ВИКЛЮЧІТЬ З РАЦІОНУ КАРТОПЛЮ І ХЛІБ

Картопля , злаки ( каші будь-які ) і їх похідні ( хлібобулочні вироби , в тому числі з цільного зерна ) , фрукти ( крім яблук і цитрусових ) – це вуглеводна " бомба " . А вуглеводи різко підвищують рівень цукру в крові . Також виключіть мед і будь-які продукти з магазину з позначкою " діабетичні " , якщо в них містяться " родичі " цукру : екстроза , глюкоза , фруктоза , лактоза , ксилоза , ксиліт , кукурудзяний сироп , кленовий сироп , солод , мальтодекстрин .

5. НІЯКОГО МОЛОКА

Реклама

Молоко , навіть в міксі з іншими продуктами , підвищує рівень цукру в крові – цьому сприяє міститься в ньому лактоза . Зате можна вживати такі похідні молока , як сир , кефір , йогурт і сир – в них лактоза під впливом бактерій і ферментів розщеплюється .