Як зберегти зір до старості

1 липня 2017, 01:45
Офтальмологи назвали речовини, необхідні людині для гарного зору

Збалансована дієта допоможе зберегти зір. Фото: pixabay.com

Вікова макулярна дегенерація (ВМД) – вікові зміни сприймає світло поверхні ока, займає серед усіх причин сліпоти друге місце в розвинених країнах і третє місце в світі. Сьогодні в Україні близько мільйона людей старшого віку мають більш-менш виражені прояви цього захворювання, пов'язані з порушенням обмінних процесів в сітківці ока, пише likar.info

Завдяки науковим дослідженням, яке проводилося протягом останнього десятиліття, вчені стали краще розуміти процеси, що відбуваються в сітківці ока людини і фактори, які на них впливають.

Реклама

Вітаміни для очей

Виявилося, що для підтримки нормального зору людині необхідний цілий набір біологічно активних речовин рослинного походження (каротиноїдів) та мінералів.

Найвідомішими серед каротиноїдів є бета-каротин, лікопін, лютеїн, нейроспорін і деякі інші. Найбільш важливі каротиноїди для нормальної роботи передміхурової залози, легень, печінки, шкіри і сітківки ока людини, де їх концентрація найбільш велика. Зокрема лікопін, основним джерелом якого в раціоні людини є томати, бере активну участь в обмінних процесах в клітинах содудістой оболонки, райдужки, сітківки та інших утворень людського ока, а також в процесах світосприйняття. Крім того наявність достатньої кількості лікопіну в раціоні людини значно знижує ризик захворювання на рак простати.

Реклама

Однак одних каротиноїдів для функціонування сітківки мало. Вивчення впливу мікроелементів селену і цинку, а також вітамінів А і Е і С дозволило констатувати поліпшення зору при їх прийомі в лікувальних цілях.

Такий ефект можна легко пояснити, оскільки вітамін А входить до складу зорового пігменту родопсину, а дефіцит цинку призводить до поганої роботи "паличок" очного дна, що проявляється зниженням "сутінкового" зору.

Каротиноїди в продуктах

Реклама

Колір овоча або фрукта підкаже, який каротиноїд у ньому міститься:

 - в червоних помідорах багато лікопіну;

 - в жовто-зеленому листі салату, брокколі і горосі – лютеїну і зеаксантину;

 - в червоно-фіолетових ягодах, винограді, червоному вині і чорниці – антоцианінів;

 - овочі і фрукти оранжевого кольору (морква, абрикос, манго і гарбуз) містять бета-каротин, а яскраво-помаранчеві фрукти (апельсин, мандарин і лимон) – цитрусові флавоноїди;

 - біло-зелені родичі лука містять алілсульфіди.

Дотримання повноцінної збалансованої дієти дозволить зберегти працездатність ферментних систем організму людини довгі роки і зберегти зір.

Для отримання достатньої кількості каротиноїдів і мікроелементів людині необхідно щодня з'їдати не менше 400-600 г овочів і фруктів.