Солоні продукти шкідливі для здоров'я. Фото: pixabay.com
Пристрасть до солоних страв не заохочується лікарями – у любителів солінь частіше розвиваються гіпертонія і ожиріння. Вчені виявили, що знизити ступінь шкоди для здоров'я від продуктів з високим рівнем солі допомагають пробіотики, повідомляється в публікації журналу Nature.
Вчені з Массачусетського технологічного інституту (США) здійснили спільне дослідження з фахівцями з Німеччини, яке показало, що надлишок солі в раціоні стимулює над-активність імунної системи. На цьому фоні в організмі виникають запальні реакції, які можуть бути причиною виникнення цілого ряду небезпечних захворювань, включаючи аутоімунні і ракові.
Експерименти з мишами дозволили вченим встановити, що запальні процеси в клітинах через зловживання сіллю корелюють зі зменшенням рівня певного типу лактобактерій в кишечнику. Але пробіотики успішно допомагали вирішити цю проблему. Варто було почати давати гризунам речовини, що містять відсутні бактерії, і інтенсивність запальних реакцій йшла на спад, оскільки в організмі активувалися протизапальні імунні клітини.
Найкращими джерелами пробіотиків в раціоні є кисломолочні продукти – кефіри та натуральні йогурти. Примітно, що після експерименту з тваринами дослідники повторили випробування на 12 добровольцях, і результати виявилися аналогічними. Коли люди отримували пробіотики, згубна дія раціону з високим вмістом солі на кишкову мікрофлору зменшувалася.
У той же час вчені застерегли: пробіотики – це не панацея.
"Люди не повинні думати, що вони можуть просто приймати пробіотики і всі негативні наслідки автоматично відмінятимуться", – підкреслив співавтор проекту, доктор Ерік Елм.
Нагадаємо, сайт "Сегодня" писав, кому потрібно їсти солоні огірки. Також ми розповідали про корисні властивості і протипоказання морської солі.
Крім цього, фахівці заявили, що ванна з морською сіллю очищає організм від токсинів.