Як зробити смак вегетаріанських страв яскравіше: поради Володимира Ярославського

10 вересня 2020, 17:10
Рослинна їжа не повинна бути нудною і прісною

Шеф-кухар Володимир Ярославський

В наші дні все більше людей наважуються перейти на вегетаріанський спосіб життя. Мотиви найрізноманітніші: від проблем зі здоров'ям до турботи про благополуччя тварин, від екологічних причин до бажання бути в тренді. При цьому існує поширений міф, що вегетаріанські страви нудні та несмачні.

Відомий кухар і суддя кулінарного шоу "МастерШеф" Володимир Ярославський упевнений, що це не так. Про це він написав у своєму Instagram. Але з овочами, корінцями, травами і листям необхідно буде трохи попоратися: подумати, як додати смаку або аромату, щоб збагатити враження від рослинної їжі.

Реклама

Шеф-кухар Володимир Ярославський

Тут є кілька способів:

  • Овочі повинні бути красиво і добре обсмажені – це вже відразу інший продукт. Як для пюре, так і для рагу або використання цілком. Для розуміння – порівняйте смак сирої і смаженої цибулі;
  • Використовуйте різні рослинні олії – від смачної оливкової до екзотичних: кунжутної, горіхової;
  • Додавайте прянощі і спеції. Можна використовувати як готові суміші (рас-аль-ханут, пасти або сухі суміші різних карі, грузинські суміші хмелі-сунелі і уцхо-сунелі), так і окремі аромати – кардамон, зіру, корицю;
  • Використовуйте всілякі пряні трави: розмарин, чебрець, свіжий естрагон, зелень фенхеля. Пюре з кропу або петрушки додасть стравам незвичайний смак;

Читайте також:

Реклама

Є ще один секретний інгредієнт для приготування овочів – соєвий соус. Справжній ферментований продукт дасть вам непередаване відчуття повноти смаку, бо багатий на природний "умамі".

  • Якщо ви любите азіатську кухню, використовуйте водорості, не забувайте про цедру і сік цитрусових. Всі азіатські аромати і смаки дуже добре працюють з овочами.

Не забувайте про красиву подачу страв

Коли ви змінюєте продукти тваринного походження на рослинні, підбирайте схожий за складом і структурою аналог: наприклад, вершкове масло легко замінити кокосовим.

Реклама

Не плутайте вихідний продукт. У Володимира Ярославського часто запитують, чи можна замінити пшеничне борошно на мигдальне. У відповідь він пропонує порівняти смаки пшениці та мигдалю.

"Глютен і крохмаль і горіх – тут не спрацює така пряма заміна", – впевнений шеф-кухар.

Дивіться відео і дізнайтеся, чим вегани відрізняються від вегетаріанців:

Нагадаємо, раніше Володимир Ярославський ділився секретами приготування бульйонів.