Як приготувати шоколадно-апельсиновий кекс на Різдво

3 січня 2019, 16:17
Смачний і шалено ароматний святковий десерт

На Різдво в Європі традиційно готують солодку святкову випічку. Сьогодні ми розповімо, як приготувати зимовий кекс з шоколадом і апельсинами. У тісто також можна додати будь-які горіхи, сухофрукти та сушені ягоди (попередньо вимочені в коньяку або ромі) або цукати з апельсинових скоринок.

Шоколадно-апельсиновий кекс

Реклама

Складові:

  • 295 г борошна
  • 6 г розпушувача
  • 70 г какао
  • 3 г меленої кориці
  • 3 г меленого імбиру
  • 2 г солі
  • 355 г вершкового масла
  • 410 г цукру
  • 7 яєць
  • цедра 2-х апельсинів
  • 60 мл апельсинового соку
  • 1 ч. л. ванільного екстракту

Для глазурі:

  • 90 г шоколаду
  • 40 г цукру
  • 35 г вершкового масла
  • цедра апельсина
  • 45 мл апельсинового соку

Рецепт приготування:

Реклама
  1. Духовку розігріваємо до 155 C.
  2. Борошно, розпушувач, какао, корицю, імбир і сіль просіюємо і змішуємо в окремій ємності.
  3. Розм'якшене вершкове масло трохи збиваємо міксером, додаємо цукор, перетираємо міксером до кремового стану.
  4. Додаємо яйця одне за іншим: додаємо одне, вимішеємо, потім додаємо наступне. Змішуємо до однорідності.
  5. Додаємо апельсинову цедру, сік і ванільний екстракт. Знову все змішуємо до однорідності.
  6. За допомогою лопатки вмішуємо сухі інгредієнти. Краще в три кроки. Довго нічого не замішуємо, щоб кекс не вдався щільним. Наостанок можна вмішати будь-які горіхи, цукати, сухофрукти або сушені ягоди.
  7. Форму для кексу змащуємо маслом і присипаємо какао. Викладаємо тісто, розподіляємо по формі і вирівнюємо поверхню лопаткою.
  8. Випікаємо 55-60 хвилин в духовці, розігрітій до 155 C. Готовність перевіряємо шпажкою, зубочисткою або ножем.
  9. Готовому кексу даємо 15 хвилин відпочити в формі, потім виймаємо і залишаємо повністю остигати на решітці.
  10. Готуємо глазур. У невеликому сотейнику на слабкому вогні розтоплюємо і з'єднуємо половину шоколаду, масло, цукор, апельсиновий сік і цедру. Знімаємо з вогню, додаємо шоколад, який залишився, ретельно перемішуємо, і глазур готова. Даємо їй трохи охолонути, щоб вона загускла і покриваємо нею остиглий кекс.
  11. Зверху можна прикрасити кружечками карамелізованих апельсинів, цукатами і різноманітними посипаннями. Смачного!

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом дитячих кексів на Новий рік і Різдво

Дивіться відео, як спекти кекси з родзинками і горішками за рецептом Григорія Германа: