Як приготувати справжній український борщ – рецепт традиційної страви

14 січня 2019, 15:36
Рецепт наваристого борщу на свинячих реберцях

Борщ – традиційна українська страва, відома у всьому світі. Одним з основних інгредієнтів борщу є буряк, який надає йому інтенсивний червоний колір. Інші компоненти – картопля, морква, капуста, цибуля і м'ясо.

Наскільки борщ вийде смачним, в першу чергу залежить від дотримання вами послідовності закладки інгредієнтів. Розмір овочів в рецепті – середній.

Реклама

Борщ український класичний

Інгредієнти на 5 літрів:

  • вода – 5 л
  • свинячі ребра – 700 г
  • картопля – 5-6 шт.
  • буряк – 2-3 шт.
  • цибуля ріпчаста – 300 г (2-3 шт.)
  • морква – 300 г (2 шт.)
  • томатна паста – 3 ст.л.
  • помідор – 2 шт.
  • капуста білокачанна – 1/4 шт.
  • зелень
  • лимон
  • сіль, перець
  • цукор
  • сметана – за смаком

Рецепт приготування:

Реклама
  1. М'ясо миємо, кладемо в каструлю, заливаємо холодною водою і варимо не менше 1-2 годин, знімаючи періодично піну. Щоб бульйон був прозорим, не закривайте каструлю кришкою весь час до змішування з пасеруванням.
  2. Чистимо і ріжемо кубиками картоплю, додаємо її в каструлю після того, як зварилось м'ясо.
  3. Після закладки картоплі робимо пасеровка: нарізаємо дрібними кубиками сало, цибулю і моркву, пасеруємо все на сковороді до напівготовності.
  4. Окремо 7-10 хвилин пасеруємо нарізаний тонкою соломкою буряк.
  5. Бланшуємо помідор (обдаємо окропом і знімаємо шкірку), потім нарізаємо його дрібними кубиками.
  6. Помідор з томатною пастою додаємо до буряка і перемішуємо, туди ж кладемо часник, цукор, сіль і перець.
  7. Змішуємо всі попередні інгредієнти разом і тушкуємо 10-15 хвилин.
  8. Поки тушкується пасеровка, шаткуємо капусту і додаємо її до бульйону з картоплею і м'ясом.
  9. Коли капуста буде майже готова (вона вже не хрумтить), кладемо пасеровку в бульйон, доводимо до кипіння і тримаємо на маленькому вогні кілька хвилин. Якщо хочете, щоб борщ був дуже червоного кольору, – з одного невеликого буряка вичавіть сік і додайте перед тим, як знімати каструлю з вогню. Тоді ж можна додати і розім'яте в ступці сало з часником – для додаткового аромату.
  10. Сіль і перець додаємо в самому кінці. Даємо борщу настоятися від 1-2 годин до цілої ночі. Тоді він буде смачнішим. Перед подачею на стіл кладемо в тарілку свіжу зелень, сметану і шматочок лимона.

Напомним, раніше український борщ запропонували внести до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. До того ж, борщ в Україні виявився дорожчим, ніж в Польщі. А вчені відкрили неймовірну властивість борщу

Дивіться відео про зіркових любителів українського борщу: