Хінкалі з м'ясним фаршем / Фото: pixabay.com, Колаж: Сьогодні
Хінкалі – одна з найвідоміших грузинських страв . Вперше вона з'явилося в декількох регіонах Грузії, але вже незабаром поширилося в різних частинах Кавказу. Звідси і різноманіття різновидів хінкалі.
Дивіться відео про традиційні грузинські страви:
На відміну від звичних нам пельменів, для тіста не використовують яйця. Начинку же можна підібрати будь-яку, в залежності від смакових уподобань: це може бути і баранина, і курка, і гриби.
Класичні хінкалі
Час приготування:
- 1 година
Калорійність:
- 146 ккал на штуку
Інгредієнти:
Для тесту:
- Борошно пшеничне вищого ґатунку – 500 г
- Соняшникова рафінована олія – 30 мл
- Вода – 250 мл
- Сіль – 1 ч. Л.
Для начинки:
- Свинячий ошийок – 500 г
- Яловичий антрекот – 500 г
- Ріпчасту цибулю – 300 г
- Сіль – 1 ч. Л.
- Часник – 3 зубчики
- Вода – 250 мл
- Чорний мелений перець – 1/2 ч. Л.
- Мелена зіра – 1 г
- Мелений чебрець – 1 г
Спосіб приготування:
- Борошно висипати гіркою. Посередині зробити невеликий отвір, влити туди підсолену воду і масло. Ретельно вимішати тісто, поки воно не перестане липнути до рук.
- Надати йому форму кулі, загорнути в харчову плівку і поставити на 15 хвилин в холодильник.
- Лук і заздалегідь підморожене м'ясо подрібнити ножем, змішати. Посолити, додати спеції і роздавлений часник. Влити воду і довести фарш до консистенції густої сметани.
- Розкачати тісто в ковбаску і нарізати шматочками товщиною 3 см.
- Після цього розкачати кожен шматочок в пласт діаметром 12 см. На заготовку з тіста викласти начинку і заліпити хінкалі.
- Кинути їх в підсолений окріп. Коли хінкалі спливуть, полити їх холодною водою. Простежити, щоб вода в каструлі не припинила кипіти.
- Після цього варити ще 3-4 хвилини.
- Готові хінкалі подавати з чорним рубаним перцем.
Як правильно ліпити хінкалі
Розкачати тісто в формі гуртка. Покласти в центр кожного начинку і зліпити хінкалі в формі мішечка. Спершу зробити одну складочку з тіста, до неї притиснути другу. І так далі до кінця.
Роблячи правильні грузинські хінкалі, слід враховувати, що мінімальна кількість складочок повинно складати 14. В одних регіонах роблять 16 складочок, в інших – 19. Але 14 – це мінімум. Хвостик можна оформити будь-яким зручним способом: просто залишити, обрізати, виліпити з нього чотири куточки і т. д.
Нагадаємо, раніше ми ділилися секретами приготування хачапурі . "Сьогодні" також розповідали, як приготувати найпопулярніші блюда грузинської кухні .