Як приготувати 12 корисних страв на Святвечір

6 січня 2015, 07:00
Останню пісну вечерю зими повинен бути корисним

Один із найрадісніших вечорів у році просто зобов'язаний бути корисним!

Сімейна вечеря напередодні Різдва – давня, але досі шанована традиція. Хороша господиня повинна накрити стіл з 12 пісних страв – за кількістю апостолів. Пісними вони повинні бути тому, що це останній день Різдвяного посту. Наші експерти – лікар-дієтолог центру здорового харчування "100 років" Оксана Скиталінська і дієтолог-ендокринолог, головний лікар медичної клініки "Столиця" Наталія Самойленко – розповіли, яку користь для організму несуть деякі різдвяні страви, а кому вони не підходять.

ПІСНИЙ БОРЩ І КАПУСНЯК

Реклама

Саме традиційне для наших країв перше блюдо – пісний борщ. Його готують без м'яса і їдять без сметани. Можна додати квасолю або гриби. Борщ багатий клітковиною і живильними речовинами, добре засвоюється і сприяє виведенню шлаків.

Також можна приготувати капусняк на воді. Капуста допомагає очистити кишечник і нормалізувати його роботу. У суп кладуть пшоно – корисний злак, багатий вітамінами. Картоплю можна замінити пастернаком – він зміцнює стінки капілярів, нормалізує обмін речовин, виводить солі.

УЗВАР – НАПІЙ ЗИМИ

Реклама

Традиційний різдвяний напій – узвар. Готують його з сухофруктів: сушені яблука та груші, чорнослив, курага, родзинки, ягоди вишні, глоду. Як правило, за смаком додають цукор або мед. Головний секрет – не давати напою довго й інтенсивно кипіти. Він дозволяє заповнити нестачу вітамінів A, B1 і B2, C, PP. Узвар багатий магнієм, залізом, калієм, йодом та ін. Він позитивно впливає на судини і роботу серця. Якщо немає непереносимості одного з компонентів, його можна пити всім.

СОЛІННЯ І КОНСЕРВАЦІЯ

Якщо кулінарна фантазія вже вичерпана, а до заповітних 12 не вистачає ще кількох страв, господині, як правило, виставляють консервацію, квашені та мариновані овочі: огірки, помідори, кабачки, капусту.

Реклама

Квашена капуста – одне з найбільш затребуваних в холоди страв. У ній містяться вітаміни В, А, С, Е, Н і РР, а також натрій і калій. Власне, корисних речовин у ній більше, ніж у свіжій. Продукт позитивно впливає на мікрофлору кишечника, активує обмін речовин і підвищує імунітет. Добре додати ягоди журавлини – завдяки їм капуста залишається хрусткою, крім того, це додаткове джерело вітаміну С, заліза і кальцію. Овочі корисні, якщо їх засолили незабаром після збору. Щоб зменшити кількість солі в готовому продукті, можна їх обполоснути водою.

В РОЗУМНИХ МЕЖАХ. Здоровій людині споживати соління й маринади слід в розумних межах. Їсти квашену капусту та інші солоності не рекомендується гіпертонікам і людям з підвищеною кислотністю шлункового соку. Тим, хто страждає хронічними захворюваннями, перед тим як балувати себе консервованими огірочками, краще порадитися з дієтологом. При деяких недугах (хворобах серця, ожирінні, гіпертонії, атеросклерозі, виразці шлунка, патології кишечника) кількість маринованих і солоних овочів і фруктів потрібно зменшити або повністю виключити з раціону. Викликати загострення хронічних процесів може велика кількість оцту і спецій, що містяться в маринадах.

СМАЖЕНІ КОРОП І ХЕК

Риба – прекрасне джерело білка, а також жирних кислот Омега-3 і Омега-6. Вона вважається пісним стравою, якщо готувати її в клярі без яєць. Традиційно на Святвечір смажать коропа, також підійдуть минтай, хек, камбала і кефаль. Можна приготувати і не настільки традиційну рибу начебто сардини, скумбрії (макрелі), лосося. Рибу для святкового столу готують на олії. Обваляти її можна в борошні або панірувальних сухарях, а для кефалі, наприклад, як панірування прекрасно підійде кукурудзяна мука.

Можна запекти. Рибні страви виключно корисні, оскільки багаті білком, вітаміном D і фосфором, які необхідні для кісткових тканин, а також жирними кислотами, які знижують ризик серцево-судинних захворювань і благотворно впливають на розумові здібності. Правда, при смаженні поліненасичені жирні кислоти частково руйнуються. Варто пам'ятати, що при захворюваннях печінки, шлунка, підшлункової та жовчного міхура смажені страви є протипоказано. У такому випадку рибу краще запекти на грилі або в духовці.

КУТЯ – "СОЧЕВО"

Слово "святвечір" походить від "сочево" – так називали розмочені пшеничні зерна, традиційне блюдо в останній день посту. Втім, зараз кутю також готують з ячменю, перловки і рису. У кашу додають тертий мак, горіхи та родзинки, іноді курагу, хоча в минулі часи обходилися одним медом. Зерно символізує відродження життя, мед і мак – здоров'я і достаток у сім'ї. На стіл блюдо прийнято подавати в макітрі, в якій перетирали мак.

ПЕРША ЗІРКА. За традицією різдвяну вечерю починається, коли на небі загориться перша зірка. Кутю пробує господар будинку, а за ним – інші члени сім'ї. На ніч залишилася кутю прийнято залишати на столі. Це частування для душ предків – така традиція збереглася з язичницьких часів.

Пшенична крупа, крім вуглеводів, містить рослинний білок, вітаміни групи В і Р. Пшениця багата корисними мінералами: магнієм, залізом, калієм, кальцієм. Вона протипоказана людям, які страждають на целіакію (алергією на білок деяких злакових). Їм підійде кутя з рису. Цей злак також містить багато білка і мінералів, але володіє явним крепящим дією. Його не варто їсти при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки.

Ізюм зберігає корисні властивості винограду, зміцнює серцево-судинну систему, благотворно впливає на серце, підвищує рівень гемоглобіну, покращує зір. Кутя з медом і родзинками не рекомендована людям з цукровим діабетом.

СИТНІ ВАРЕНИКИ

У нашій країні святковий стіл часто прикрашають вареники: з картоплею, капустою, грибами. В давнину їх готували також з товченими і вареними сухофруктами, гороховим пюре, вареною квасолею, гречаною або пшоняною кашами. На десерт можна запропонувати солодкі варенички – з вишнею, яблуками, журавлиною. Щоб страва вийшла не тільки ситним, але і корисним, можна використовувати борошно грубого помелу – вона багата клітковиною і містить вітаміни. Тісто замішується на воді без яєць – щоб вареники були пісними. А для начинки краще взяти, наприклад, картопля, зварена в мундирі. Шкірка допомагає зберегти корисні речовини, включаючи калій, який необхідний для серця. Якщо готуєте вареники з картоплею чи капустою, можна для смаку додати обсмажені гриби і цибулю.

Варто пам'ятати, що все-таки вареники, тим більше з грибами, – їжа досить важка. Так що з'їдати їх занадто багато не варто, особливо після посту. До речі, приготовані на пару вареники засвоюються набагато краще. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту взагалі варто утриматися від вживання цієї страви.