На м'ясо краще не налягати. Фото: "Сегодня"
З медичної точки зору , для умовно здорової людини піст – справа корисна ( навіть у повсякденному житті лікарі рекомендують влаштовувати раз на 10 днів розвантажувальні дні ) . Однак і для здорових людей , які тримали пост , повернення до звичайного раціону має бути поступовим , пише DELFI.ua
Отже, головне правило в Великдень – дотримуємося помірності.
1. Великодній стіл
Незважаючи на те, що яйця – легкий для перетравлення тваринний білок, не варто на них налягати. У Великдень краще обмежитися одним з'їденим яйцем – цього цілком достатньо, щоб повернути в раціон тваринну їжу, не сильно навантажуючи шлунок. Паска, як і решта випічки, на великодньому столі повинна бути вчорашньою (свіжу їсти не можна), а хворим на холецистит краще взагалі відмовитися від здобних виробів. Без побоювання можна з'їсти невелику кількість сирної паски, спиртне краще повністю виключити.
2. М'ясо і риба
Білковий раціон слід розширювати поступово. В ідеалі – починати їсти м'ясо краще на 3-4 день після закінчення посту. Слідом за яйцями на вашому столі можуть з'явитися нежирні дієтичні продукти – відварна курка або яловичина (смаженого уникайте). Підійдуть і парові котлети. Любителям риби перший час варто дотримуватися страв, приготованих з тріски або судака. Не забудьте про спеції і пряну зелень (петрушку, кріп, цибуля) – вони допоможуть засвоєнню важкої білкової їжі.
3. Овочі та фрукти
Після закінчення посту не варто відмовлятися від корисної звички вживати в їжу велику кількість клітковини. Продовжуйте посилено поглинати овочі та крупи, особливо це актуально для тих, у кого є захворювання шлунково-кишкового тракту.
4. Кисломолочні продукти
Сир, йогурти, кефір допоможуть підготувати організм до звичної їжі. Випивайте на ніч склянку кефіру або Біфідок – це корисно для кишечника.
5. Масло і соуси
Цілком природно і зрозуміло пристрасне бажання нарешті залити овочі великою порцією майонезу. Але не варто поспішати. У перший час (хоча б протягом тижня після посту) продовжуйте заправляти салати рослинним маслом і утримайтеся від оцту і майонезу.
6. Напої
Всі дієтологи сходяться на думці, що при виході з посту один з найважливіших моментів – це пиття. Вживайте якомога більше соків, компотів і вітамінних морсів. Щоб стимулювати травлення, як аперитив (особливо перед вживанням білкового страви) можна випити келих червоного вина.
7. Табу
Щоб не підірвати підвищеним навантаженням шлунково -кишковий тракт, в перші дні після Пасхи уникайте наступних продуктів:
Чіпси, солоні горішки, печиво;
Смажене, солоне і мариноване;
Вермішель і картоплю швидкого приготування, бульйонні кубики;
Цукерки, згущене молоко, борошняні солодощі;
Кава, газовані напої;
Гриби (у великій кількості).
8. Харчуйтеся дрібно
Не наїдайтеся. Приймайте їжу маленькими порціями кожні 2-3 години. Це допоможе більш рівномірно розподілити навантаження на шлунково-кишковий тракт, а значить, уникнути тяжкості і нетравлення.