В Японії саке вживають охолодженим / Фото: Pinterest
Чарочка, яка приносить удачу. Особливий хмільний ритуал вшановують в Японії. Рисову настойку подають там вже сотні років.
Напій п'ють гарячим, а підігрівають на водяному нагрівачі. Так європейці готують до вживання традиційний напій Японії. А от самі японці гріють тільки поганий саке . Нагріванням приховують недоліки напою, каже сакевар із сорокарічним стажем. Сам він завжди п'є саке холодним.
Саке в Японії – священний напій . Йому більше двох тисяч років, і раніше його варили тільки імператору.
У саке немає фруктів. Це не вино і не самогон, а рисова настоянка фортецею до 20-ти градусів. Її найближчий родич – пиво. Напої готуються з зерна, і обидва – результат бродіння. До рису додають ферменти, які сприяють сквашування. У бочках сировину бродить кілька місяців. Чисте саке розливають в пляшки і закупорюють. А з вичавок роблять косметику. У японок крем з саке користується великою популярністю . Коштує такий 400 грн. Кажуть, він прекрасно зволожує шкіру.
Літрова пляшку саке можна купити за ціною від 500 до 2 тисяч грн. А безкоштовний напій передають храмам – щорічно солідну партію. Це давня традиція японських сакеваров: мовляв, тоді бізнес піде вдало.
Посів, жнива або Новий рік – без саке в синтоїстському храмі не обходиться жодне свято . Як і без прихожан, перепис священного напою.
"Ми часто помічаємо тих, хто багато випив під час служби. Спочатку вони червоніють, а потім засинають прямо в храмі", – говорить Сенг Тайша, настоятель синтоїстського храму в Фудзіномія.
П'ють саке маленькими ковтками з крихітних чарок. Ритуал розтягують на години і за раз пробують кілька видів напою.
Нагадаємо, раніше японці поділилися секретами довголіття .