Як правильно відмовитися від цукру і не нашкодити здоров'ю

3 травня 2017, 12:10
Лікарі не радять занадто захоплюватися штучними підсолоджувачами

Україна збільшила експорт цукру. Фото: Pixabay

Багато українців переходять на цукрозамінники заради збереження статури або за станом здоров'я. Лікарі розповіли "Сегодня", чи дійсно підсолоджувачі безпечні і які з них краще не вживати.

Світлана Броварець професійно займається спортивними танцями. Заради кар'єри дівчина змушена відмовитися від цукру. "Я шалено люблю солодощі, але, на жаль, спорт зобов'язує тримати себе в формі, тому рятуюся шоколадкою з фруктозою", – говорить Світлана.

Реклама

Дійсно, в фруктозі втричі менше калорій, ніж в цукрі. Втім, рівень глюкози в організмі вона піднімає так само. Тому людям з діабетом такий шоколад лікарі їсти не радять. Як і продукцію з підсолоджувачами.

"У людей, які багато вживають штучні цукрозамінники, підвищується, наприклад, ризик інсульту і серцево-судинних захворювань", – зазначив діабетолог Борис Маньковський.

"Існує хибна думка, що, на жаль, існує навіть серед лікарів, в тому, що хворим на діабет можна і навіть потрібно їсти мед. Мед – це концентрований вуглевод. І мед дуже швидко й різко підвищує рівень глюкози крові.

Реклама

Популярна останнім часом і стевія. Ця рослина в 25 разів солодша за цукор і майже не містить калорій. "Але вона має трохи гіркий присмак. Стевію можна використовувати, але краще її використовувати у випічці – цей гіркий присмак не відчувається, а якщо ще додати лимонного соку – взагалі буде чудово", – радить дієтолог Оксана Скиталінська.

Замінники цукру, як і сам цукор, не зашкодять, якщо їх вживати помірно. За словами дієтолога, допустима норма – шість ложок на день.