Як правильно зберігати яблука восени і взимку: найкращі способи

21 вересня 2017, 10:45
Уникайте різких коливань температури в сховищі, щоб плоди не псувалися

Яблука можна зберегти до нового врожаю. Фото: pixabay.com

Яблука, напевно, найпопулярніший в Україні фрукт. Досвідчені садівники навчилися зберігати їх до пізньої осені чи навіть до нового врожаю. Але не всі з нас вміють робити це правильно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Реклама

Сайт "Сегодня" пропонує вам найкращі способи, щоб зберегти яблука на тривалий час:

  • На зберігання обов'язково відбирайте яблука без механічних пошкоджень, не уражені шкідниками і хворобами. Відразу після того, як зірвете плоди з дерева, несіть їх до прохолодного приміщення. Найкраще зберігати ці фрукти в підвалах з побіленими стінами. У сирих льохах потрібно класти подрібнене вапно або хлористий калій – вони поглинуть надлишок вологи.
  • Пам'ятайте, краще зберігаються плоди середніх розмірів. Маленькі сильніше в'януть, а великі – частіше уражаються різними хворобами.
  • Яблука більшості сортів потрібно зберігати при температурі від нуля до плюс одного градуса.
  • Плоди повинні бути сухими, тому добре знімати їх в погожі дні. Фрукти можна тримати на стелажах при температурі плюс три градуси на висоті 25-30 сантиметрів від підлоги або в ящиках, коробках, поліетиленових мішечках ємністю 1,5-3 кілограми. Також пам'ятайте, фахівці не рекомендують зберігати яблука різних сортів в одному ящику.
  • Уникайте різких коливань температури в сховищі, щоб плоди не псувалися. Відносна вологість повітря має бути в межах 90-95 відсотків. Якщо вона нижче, плоди з тонкою шкіркою і слабким восковим нальотом швидко в'януть.
  • Багато садівників зберігають яблука загорненими в пергаментний або просочений вазеліновим маслом папір, перешарованими дрібною стружкою тополі, липи, осики або інших дерев з м'якою деревиною. Хоча найкраще покласти ці матеріали на дно ящика.
  • Намагайтеся якомога рідше торкатися плодів. Достатньо злегка поранити шкірку або навіть зняти з яблука восковий наліт, щоб погубити здоровий плід. Фахівці радять плід брати в руки двічі: коли знімаєш з дерева і коли дістаєш, щоб з'їсти.
  • Частіше навідуйтеся до льоху, щоб викидати зіпсовані плоди.

Дотримуючись цих правил, ви легко зможете дочекатися нового врожаю з яблуками зі свого саду.