Як правильно готувати шашлик

21 квітня 2014, 04:52
Кілька порад, як приготувати ідеальне м'ясо

Фото: supercook.org

Зазвичай шашлик асоціюється з кавказькою кухнею , однак на ділі його готують практично у всьому світі і скрізь є свої традиції та особливості приготування шашликів.

Щоб зробити хороший шашлик, потрібно просто керуватися декільком нескладними правилами , пишеgastronomus.ru

По-перше, купуємо "правильне" м'ясо.

По-друге, маринування та інші "танці з бубнами" навколо м'яса повинні бути максимально простими.

По-третє, на шампур потрібно нанизувати м'ясо, і тільки м'ясо. Ніякої цибулі, помідорів і іншого там не повинно бути. Все це просто згорить.

По-четверте, розмір має значення. Шматок шашлику повинен бути таким, щоб міг потрапити в рот за один раз.

По-п'яте, шашлик готується швидко. Якщо у вас хороше вугілля, (а воно повинне бути хорошим), то 10-12 хвилин і шашлик готовий.

Отже, розкладемо все по поличках.

Що значить "правильне м'ясо" ? І взагалі, яке м'ясо? Та будь-яке, в сенсі будь то шашлик з курятини, свинини, яловичини або баранини. Можна також робити шашлик з риби або креветок. Головне – це жирність і м'якість м'яса.

Популярний у нас шашлик зі свинини, якраз тому популярний, що свинина досить жирне м'ясо. А ось шашлик з яловичини готують у нас набагато рідше, мовляв яловичина жорстка. Ніяка вона не жорстка, просто потрібно купити потрібну яловичину. Якщо купити, так звану, мармурову яловичину, яка пронизана жировими прошарками, шашлик буде пресмачний.

Кращим м'ясом є баранина, якраз тому, що вона м'яка і одночасно жирна.

З куркою складніше. Якщо її просто посмажити, не маринуючи, ми отримаємо просто сухий шматок.

На ділі може виявитися, що куплене м'ясо виявилося зовсім не таким як хотілося, і ось тут якраз, необхіднео маринування. Традиційно застосовують для цього лимонний сік, оцет, вино, кефір та інше.

Тепер, що стосується смаження шашлику. Вражаюче, але багато хто не знає, як правильно його смажити.

Якщо любите печену цибулю, так приготуйте його окремо. Шматочки м'яса повинні бути в міру притиснуті один до одного, як раз для соковитості на зрізах.

Не варто також весь час крутити шампур з шашликом. Чого його крутити, шість хвилин з одного боку, перевернув і шість з іншого.

Так, і забудьте про всякі "рідини для розпалювання багать" , підкладання в дрова шматків ДСП, пофарбованої і лакованої деревини – отруїтися, як нічого робити.

Головна особливість – це приготування м'яса саме на вугіллі, коли шашлик вбирає в себе дим дров. У зв'язку з цим вибір дров має вельми велике значення. Найбільш придатними є береза, дуб, вишня, яблуні, сливи. На жаль, їх найчастіше не знаходять і шашлик смажать "на сосні" , що не бажано, – хвойні породи мають велику кількість смоли, і це все позначиться на смаку.

І останнє. Шашлик повинен готувати хтось один. Якщо бажаючих багато, смажте в декілька підходів, за правилом – один цикл – один відповідальний, бажано той, хто знає, що він хоче зробити.