Як правильно їсти макарони, щоб не поправитися: поради відомого дієтолога

26 грудня 2018, 13:40
Світлана Фус розповіла, як їсти пасту з користю для організму

Вибирайте макарони з твердих сортів пшениці Фото: Tirachardz/Freepik

"Люди часто асоціюють макарони з не зовсім здоровою їжею. І коли прагнуть нормалізувати вагу, то виключають цей продукт зі свого раціону. Але не потрібно автоматично відносити все макарони до категорії "шкідливого мучного", – радить український дієтолог Світлана Фус.

"Насамперед хочу нагадати, що найкорисніші макарони готують з твердих сортів пшениці. Калорійність їх в сухому вигляді становить 250-350 ккал на 100 г продукту. Це багатьох лякає. Але хіба ми їмо макарони в сухому вигляді? Після варіння 100 г готових макаронів мають калорійність 130 ккал/100 г і глікемічний індекс 40. А це не більше ніж в 100 г готової гречаної, вівсяної або рисової каші", – докладно розповіла фахівець з харчування.

Реклама

Дієтолог також повідомила, чому не потрібно відмовлятися від макаронів з твердих сортів.

Не варіть макарони занадто довго
Фото: pixabay.com

Вони багаті на:

  • Клітковину і рослинний білок.
  • Містять вітаміни груп РР і В, а також мінерали – кальцій, фосфор, калій.
  • Практично не містять жирів.
  • Є джерелом складних вуглеводів, які на відміну від простих, дають відчуття ситості на довгий час.
Віддавайте перевагу пасті з томатним соусом
Фото: pixabay.com

Як часто і в якій кількості можна включати макарони до свого раціону? Світлана Фус рекомендує дотримуватися наступних правил:

Реклама
  • Вибирайте макарони, виготовлені з борошна твердих сортів пшениці.
  • Правильно їх варіть. Краще до стану аль денте – не розварюються – зазвичай це до 10 хвилин варіння. У переварених макаронах збільшується кількість простих вуглеводів, підвищується їх глікемічний індекс. Якщо варити довго, то глікемічний індекс підвищиться до 55, а кількість корисних речовин знизиться від тривалої термічної обробки.
  • Поменше солі.
  • Жодних сирних і майонезних соусів. Макарони (паста) в кафе – це калорійна бомба, де безліч солі і сирно-майонезного соусу.
  • Поєднуйте з тушкованими помідорами, соусом з овочів власного приготування. Це буде смачно і не калорійно.
  • Найкращі "гастрономічні супутники" макаронів: овочі, гриби, морепродукти.
  • Макарони можна вживати як дорослим, так і дітям, зрозуміло, якщо відсутні алергія або непереносимість продукту.
  • Врахуйте: людині, щоб наїстися, але не переїсти, цілком достатньо 100 г готових макаронів, якщо йдеться про основну страву. І вдвічі менше, якщо вони будуть гарніром.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли варто виключити з раціону макарони і хліб.

Дивіться відео, як приготувати пасту з мідіями і томатним соусом: