Як подбати про горіхи восени, щоб вони легко пережили зимівлю і зберегли сили на весняний розвиток

25 серпня 2015, 11:00
Волоський удобрити і потрясти, а земляний розпушити і підкопати

Горіхи сповнені корисними жирами і вітамінами. Фото: poltava.pl.ua

Горіхи знаходяться в топі продуктів харчування за вмістом вітамінів. Особливо багаті ними волоські і арахіс (він належить сімейству бобових, але все одно у свідомості дачників "числиться" в горіхах). При цьому, крім корисних властивостей, ці культури можуть похвастати і відмінним смаком своїх плодів. Однак щоб усі ці вітаміни "скупчилися" в потрібній кількості, плоди визріли, а на зимівлю і весняний розвиток ще залишилися сили, восени дачникові потрібно активно попрацювати.

ВОЛОСЬКИЙ: зменшуємо полив і не годуємо

Реклама

Скоро прийде час збирати горіхи, тому дачникові потрібно відповідально поставитися до зволоження дерев. Якщо навесні і влітку горіх поливають двічі на місяць (на кожне дерево йде приблизно по 3 відра води / 1 кв. м грунту), то за два тижні до збору врожаю полив потрібно припинити. "Небажано поливати дерево безпосередньо перед збором горіхів, інакше ядра наситяться водою і будуть довго сохнути. Якщо ж умови сушіння будуть виходити за рамки "сухо і помірно сонячно", то підвищується ймовірність того, що горіхи прітимуть. Після збору врожаю полив потрібно скоротити (восени дерево не так сильно потребує вологи), до настання холодів буде достатньо рази на місяць", – розповідає кандидат с/г наук Ілля Говоров.

ОБРІЗКА В ДВА ЕТАПИ. За словами фахівця, друге важливу справу, яку дачникам необхідно виконати після збору врожаю – це формування крони. Правда, робити це потрібно тільки, якщо дерево потребує обрізку. Як правило, рослина самостійно "відкидає" непотрібні гілки і формує крону. Але іноді, в залежності від того, як інтенсивно горіх росте, йому потрібно допомогти. Осінь для цього – найбільш відповідний час, адже навесні видаляти непотрібні гілки не можна: дерево втратить багато соку, що негативно позначиться на його зростанні надалі. "Видаляти непотрібні гілки потрібно в два етапи: восени зрізати частину гілки, залишивши невеликий сучок (7-10 см), а навесні видалити його – до цього часу він встигає засохнути", – стверджує Говоров. Але, за його словами, про всяк випадок зріз бажано замазати садовим варом, щоб в рану не потрапили бактерії або шкідники.

Реклама

НАГОДУВАТИ НА ЗИМУ. Зазвичай дерева волоського горіха удобрюють два рази на рік – навесні і восени. При цьому навесні підгодівля включає в себе азотні добрива, а восени краще вносити калійні і фосфорні. "Робити це потрібно не відразу після збору горіхів, чим грішать багато, а перед осіннім перекопуванням або ближче до перших заморозків. Дорослій дереву у віці 20-50 років необхідні розчини: до 7 л аміачної селітри, 2-3 л калійної солі і до 10 л суперфосфату", – радить фахівець, попереджаючи, що вносити їх слід обережно, оскільки такі добрива можуть сприяти розвитку бактерій , шкідливих для дерева. До речі, слід утриматися від такого добрива в перші 2-3 роки плодоношення дерева. "Це може перебити плодючість горіха, і знімати хороші врожаї не вийде", – підкреслюють дачники.

ПЕРЕВІРЯЄМО СТИГЛІСТЬ. Показники того, що плоди горіхів визріли, – почорніння і розтріскування зелених околоплодников, в яких знаходиться плід. Як тільки вони почали тріскатися, горіхи потрібно обірвати або потрясти. Потім все зібране "багатство" потрібно покласти на 1-2 тижні в підвал. Після цього горіх легко витягується з околоплодника, а руки вже не ізмазиваются в виділяється їм йод. Після такої очистки плід залишається промити у воді і висушити, чергуючи сонце з тінню. Якщо з частини горіхів погано знімається околоплодник, їм потрібно допомогти дозріти, залишивши ще на якийсь час в підвалі або винести на сонці.

АРАХІС: стежимо за вологою

Реклама

Вирощування земляного горіха – справа нескладна, але досить копітка і вимагає від дачника деяких знань.

Регулярне розпушування грунту – запорука врожаю і відмінного смаку земляного горіха.

Перше правило – регулярне розпушування грунту. "Культура дуже любить вспушенй і водопроницаемую землю, але напрочуд саме грунт під цією культурою часто спресовивается активніше, ніж під будь-який інший. Тому потрібно не тільки постійно руйнувати земляну кірку після дощів, а й рихлити землю без прив'язки до вологості. При цьому робити це потрібно тим дбайливіше, чим ближче час прибирання. З весни ж розпушування важливо ще й тому, що воно полегшує цветоложке заривання в землю, де і дозріває арахіс ", – пояснює фахівець з вирощування земляного горіха з Херсонської області Юрій Стрельчук. Крім того, доведеться стежити за тим, щоб рослині вдосталь діставалося сонячного світла, який арахіс дуже любить, і ніяка сусідня культура не кидала тінь на рослину. За словами експертів, якщо арахіс росте на вітряному місці, ніколи не пізно змайструвати підпірку з північного боку, щоб рослина не було постійно "застудженим", а грунт не видуваються і не оголювала плоди. "Якщо таке спостерігається, під кущ потрібно регулярно підсипати вологу пухкий грунт", – кажуть експерти.

ВОДА І ПРОПОЛКА. Поливати ж рослина, за словами фахівців, потрібно регулярно, але кількість вологи строго контролюйте. "Перезволоження може погубити урожай, так як боби, перебуваючи в мокрій землі, можуть просто згнити. Рекомендована норма поливу – 2 рази на тиждень, але дози повинні бути малими. Якщо стоїть сира погода, від поливу краще утриматися ", – стверджує Стрельчук. А ось із прополкою від бур'янів морочитися дачникові весь період росту культури не доведеться – її необхідно проводити тільки до періоду змикання листя арахісу: надалі рослина сама пригнічує ріст бур'янів.

ЗАПРАВКА ВІТАМІНАМИ. На підгодівлю кущі арахісу відгукуються добре, але робити це потрібно своєчасно. Перше добриво можна дати, коли рослини досягнуть висоти 10 см: у 10 л води треба розчинити 15-20 г аміачної селітри, 60-80 г суперфосфату і 40-50 г калійної солі. Друге – в період початку плодоношення. Цей крок може і не знадобитися, все залежить від стану кущів. Якщо рослина мляве або листя недостатньо соковиті, в серпні арахіс можна підгодувати органікою та мінеральними добривами.

НА СКОВОРОДІ. Збір урожаю земляних горіхів можна починати, коли листя пожовкло, а зерно легко відділяється від шкаралупи. Але відривати боби відразу в момент викопування не слід. "Після того, як ви виверне кущі із землі вилами, складіть їх в купу плодами всередину. Коли стебла висохнуть повністю, тоді і обмолочують – вони будуть вже дозріли. Очищене зерно перед вживанням варто підсмажити – завдяки цьому не тільки поліпшується смак, але і дезінфікуються плоди", – стверджують дачники.