Як допомогти шлунку перетравлювати їжу

30 січня 2015, 03:13
Необхідно знати певні правила

Для правильного перетравлювання необхідно враховувати ключові моменти zdoru.ru


Для того, щоб бути здоровим і довго жити, дуже важливо знати і враховувати час перетравлювання їжі в шлунку.

За твердженням медиків, людина, яка, харчуючись, не враховує часу травлення, носить у собі кілограми їжі, що гниє, набуває безліч хвороб і скорочує собі життя. Як пише telegraf.com.ua, для хорошого травлення необхідно враховувати наступні ключові моменти:

Реклама

Абсолютно неприпустимо кидати в шлунок, як у "топку", продукти, що вимагають різного часу на перетравлення – цим ви піддаєте його додатковому і невиправданому навантаженню. Наприклад, страва з картоплі зі свининою буде перетравлюватися близько 5-6 годин, тоді як окремо спожита картопля переварилася б і вирушила б у кишечник вже через годину.

Оптимально змішувати їжу одного часу перетравлення (овочевий салат, яблука з грушами, морквяно-буряковий сік) – це лише злегка розтягне час перебування їжі в шлунку за рахунок складності підбору ферментів для обробки порівняно з монохарчуванням. Такий варіант "мішанини" найбільш щадний для організму.

Додавання олій, навіть у салати, подовжує час перебування в шлунку у 2-3 рази, за рахунок ефекту обволікання їжі, і неможливості її раціональної обробки соками і ферментами.

Реклама

Не можна вживати воду, чай та інші рідини, якщо в шлунку перебуває неперетравлена їжа – цим ви розбавляєте шлунковий сік, ускладнюєте перетравлення їжі і збільшуєте навантаження на шлунково-кишковий тракт. Крім того, разом з рідиною в кишечник неминуче "проскакують" неперетравлені продукти, які будуть довго в ньому гнити або бродити. Якщо ж ви п'єте воду на порожній шлунок, вона відразу ж проходить у кишечник.

Ретельно пережовуйте їжу – це також прискорює процес перетравлення за рахунок кращого подрібнення і початку обробки ферментами ще в ротовій порожнині.

Вживайте білкову їжу тільки в теплому вигляді – тепла їжа в шлунку перетравлюється близько 2-3 годин (що є оптимальним часом для розщеплення білків), і тільки після цього потрапляє в тонкий кишечник, де триває етап розщеплення корисних речовин із продуктів харчування.

Реклама

Холодна їжа в шлунку перетравлюється набагато швидше, тому білки не встигають нормально перетравитися і відправляються прямо в тонкий кишечник, у результаті чого бактерії, що знаходяться в м'ясних продуктах (білки), починають розмножуватися і викликати дискомфорт у шлунково-кишковому тракті (здуття живота, гази, запори і т. д.)