Як підготувати свій організм до застіль і святкових фуршетів

20 грудня 2015, 12:00
І що робити, щоб не страждати від переїдання і незвично важкої їжі

Щоб свята були в радість.

"Минулого року на святковому фуршеті після напруженого робочого дня я так об'ївся , що дуже погано почував себе ще два дні. Є якісь правила виживання в разі таких застіль ? " — Єгор Степанюк.

Відповідає ОлександраКириленко, дієтолог:

Реклама

До таких щедрих застіль треба готуватися і за 3-4 дні розвантажити свій раціон : харчуватися овочевими рагу і супами , а смажене м'ясо замінити запеченим . А за 2 дні до торжества всім, навіть абсолютно здоровим людям , слід пити ферментативні препарати, які підготують ШКТ організму до удару . У день Х перед святковою вечерею , яким би напруженим не був робочий день , голодувати не можна, навпаки – треба щось з'їсти , притому не бутерброд, а суп-пюре , а ще краще випити картопляного відвару . Ці речі обволікають стінки шлунка і рятують його від алкогольного та харчового удару. Запам'ятайте головне правило: алкоголь, солодкі газовані напої і фреші у великій кількості на голодний шлунок пити не можна, інакше чекайте загострення гастриту і "веселої " ночі з таблетками. Знайдіть на святковому столі ананасовий фреш ( в якому є фермент бромелайн ) , поліпшує травлення , полегшує переварювання білкової їжі , і випийте після їжі не більше 0,5 склянки. Він же , випитий натщесерце або в більшій кількості, вб'є слизову оболонку.

Але всі ці поради не допоможуть, якщо ви як і раніше мають намір з'їсти щось розміром із слона . Краще покладіть на тарілку всього, але небагато. Зазвичай всі святкові страви ( навіть маленькі канапки ) дуже ситні, тому калорійність щоденного раціону тільки за рахунок вечері з ними збільшиться в 3-4 рази і складе 3000-4000 кілокалорій. Такий раціон підходить для людей, що працюють в несприятливих умовах. Тому сідати на диван чи танцювати повільні танці після рясної трапези не можна. Краще "відпрацювати" з'їдене більш активними навантаженнями. Пити багато теж не слід : по-перше , алкоголь калорійний , по-друге, викликає бажання наїстися досхочу , а по-третє, сильно б'є по серцево-судинній системі. І обов'язково після свята влаштуйте собі два розвантажувальні дні на кефірі та клітковині.