Як побороти залежність від солодкого

19 лютого 2017, 01:45
В Україні, як і в усьому світі, існує величезна проблема надмірного споживання цукру. В основному це стосується прихованого цукру в кондитерських і молочних продуктах, кетчупах, соусах, соках, мюслі, і навіть в дитячому харчуванні

Надмірне споживання цукру - серйозна проблема

Всі ласуни залежні . Цукор – така ж погана звичка , як куріння і вживання алкоголю . Залежність виникає за такою схемою : людина вживає цукор , надмірно і дуже швидко підвищується рівень інсуліну в крові , з'являються слабкість , роздратування , зниження настрою , хочеться терміново з'їсти щось солодке , і людина з'їдає . І потрапляє в замкнуте коло . Згодом підшлункова залоза виснажується постійним надмірним виробленням інсуліну, пише likar.info

Ожиріння і діабет – жіночі хвороби?

Реклама
Станом на 1 січня 2015 року в Україні зареєстровано 1 млн 198,5 тис . Хворих на цукровий діабет , що становить близько 2,9 % всього населення . З них 90 % мають діагноз цукровий діабет 2 типу .

За останні десять років поширеність цукрового діабету в Україні збільшилася в 1,5 рази (дані надані відділом діабетології Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В.П.Комісаренка НАМН України – Ред.).

Станом на 2016 рік ожиріння в Україні діагностували 26% жінок і 16% чоловіків. А надлишкову масу тіла має 52% населення країни. У дослідженні, опублікованому в журналі The Lancet в 2016 році, говориться, що до 2025 року ожирінням страждатиме майже 20% населення Землі. Офіційних даних щодо ожиріння у дітей за останні роки немає. Однак, за даними ВООЗ за 2015 рік у нашій країні надмірну вагу мають 25% дітей, а це кожна четверта дитина. Якщо говорити про інші країни, то в Німеччині число дітей з ожирінням становить 30%, а в Британії – 27%.

В Україні, як і в усьому світі, існує величезна проблема надмірного споживання цукру. В основному це стосується прихованого цукру в кондитерських, молочних продуктах, кетчупах, соусах, соках, мюслі, і навіть в дитячому харчуванні.

Чим замінити цукор?

Фрукти і сухофрукти – відмінне джерело глюкози . Її багато в винограді , банані , хурмі , кавуні . Крім фруктів , дорослому буде досить отримувати глюкозу з таких природних джерел , як ягоди , мед , а також з овочів : моркви , буряка , гарбуза .

Дітям в середньому необхідно 20-30 г глюкози на добу . Добре використовувати натуральні підсолоджувачі : сироп топінамбура , нектар агави , кленовий сироп .

Денна норма сухофруктів – 40-50 г в день , горіхів – 30-50 г в день , меду – 0,5-1,5 ст . ложки в день .