Як побороти авітаміноз: секрети імунологів

26 січня 2017, 12:44
Тепличні овочі і фрукти не відшкодовують втрату вітамінів, кажуть фахівці

До приходу весни – ще цілий місяць, а більшість українців вже відчули на собі симптоми авітамінозу. Швидка втомлюваність, сонливість, висипання на шкірі, ламкість нігтів і волосся – все це тільки перші прояви захворювання.

"У літній сезон людина вживає свіжі овочі, фрукти і дефіциту вітаміну С немає, більше того – він накопичується. Якщо печінка слабка, то авітаміноз починається практично після того, як ми закінчили продукти вживати", – говорить Борис Скачко, лікар-імунолог.

Реклама

Тепличні овочі і фрукти не відшкодовують втрату вітамінів, запевняє імунолог. Ще одна причина поганого самопочуття – відсутність сонця.

"Вітамін D – він завжди оздоровлює і дає гарне сприйняття і для мозку, і для емоційної системи, і для психіки", – додала Євгенія Шевченко, психолог.

Лікарі рекомендують проводити навіть похмурого дня якомога більше часу на вулиці.

Реклама

Як отримати максимальну кількість вітаміну D навіть в зимовий день – розповідає лікар.

"Потрібно підставляти під сонячне світло найкращі частини тіла – долоньки. Тут вітамін D засвоюється в неміряних кількостях. Ніколи долоньки не згоряють, а вітамін D йде просто прямо до організму", – сказав Борис Скачко, лікар-імунолог.

Імунолог також рекомендує імпортні помідори і огірки замінити вітчизняними, багатими на вітаміни буряком, капустою і морквою.

Реклама

"Взагалі хороша штука – помаранчевий колір. Їжте все помаранчеве, приносьте ви більше помаранчевого, бо він сам по собі вже заряджає людину, за певними психологічними штуками помаранчевий колір дає позитивний настрій", – рекомендує Євгенія Шевченко, психолог.

А ось синтетичні вітаміни варто вживати тільки в тому випадку, якщо раціон не відрізняється різноманітністю і містить багато напівфабрикатів.

Цю та інші новини ви можете подивитися у випуску інформаційної програми"События" на каналі "Україна".