Як відрізнити пластиковий рис від справжнього: поради експертів

17 січня 2018, 14:07
Фахівці розповіли, як вибрати справжній рис

Пластиковий рис із Китаю Фото: xb100/Freepik

Китай міцно завоював репутацію країни, де проводиться буквально все – від дешевих пластикових дрібничок до суперсучасної техніки. Причому виробництво неякісних товарів принесло китайцям погану славу, і тепер позначка "Made in China" рідко у кого викликає позитивні асоціації.

Чергову порцію масла в вогонь додав ще один винахід китайських промисловців, який поступово починає наповнювати ринки азіатських країн. Виявляється, в Китаї почали виготовляти пластиковий рис.

Реклама

"До складу синтетичного рису входить крохмаль і штучний наповнювач, який за своїм складом наближений до поліетилену. Вживання цього продукту може призвести до алергії, інтоксикації і захворювань шлунково-кишкового тракту", – говорить лікар-дієтолог Наталія Суслова.

Але чи є на полицях українських магазинів пластиковий рис? Журналісти "Ранку з Україною" придбали кілька зразків, які відправили на перевірку експертам.

"Найпростіший спосіб протестувати рис – це залити його холодною водою. Якщо, набухаючи, він тоне, це свідчить про те, що рис натуральний", – коментує Олена Сидоренко, експерт з якості продуктів.

Реклама

Другий спосіб – підпалити рис запальничкою і оцінити запах і колір. Він повинен мати приємний зерновий аромат, характерний для рису.

"Якби тут був пластик, "рис" би розплавився з характерним хімічним запахом", – додала Олена Сидоренко.

Третій спосіб перевірки – розтерти рис в ступці. "Якщо колір буде білим – це рисовий крохмаль. Жовтий колір видає сторонні добавки", – стверджує експерт.

Реклама

Результати дослідження показали, що всі придбані зразки – натуральні. Вони допоможуть очистити організм від шлаків і схуднути з користю для здоров'я..

Фахівці кажуть, що китайського продукту у нас небагато. Половина рису – з українських полів. Найбільше цієї культури виробляють в Херсонській та Миколаївській областях. Основні поставки рису до нас ідуть з В'єтнаму, тому частка китайського рису на українському ринку дуже низька.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" повідомляв, що в Сингапурі почали продавати найдорожчий в світі рис. Мы також писали, як приготувати рис для суші