Як відрізнити ГМО від звичайних продуктів: три простих способи

27 липня 2017, 13:52
ГМО-продукти володіють стійкістю до комах-шкідників, гербіцидів, грибків і вірусів

Продукти з ГМО. Фото: pixabay

Про користь генетично модифікованих продуктів говорити не варто. Так в США, Китаї і Канаді вирощують змінену кукурудзу, сою і картоплю, а ось Австрія, Греція та Угорщина оголосили себе вільними від ГМО.

Шкода продуктів з ГМО не доведена, але, якщо для вас важливо, щоб їжа була повністю натуральною, AdMe.ru знає, як розрізняти продукти.

Реклама

1. Вивчіть етикетку

Натуральні продукти маркують особливим чином. Шукайте позначки "100% organic", "Organic", або "Made with organic ingredients". Вони гарантують, що в товарі немає генетично модифікованих компонентів.

Зверніть увагу на написи "Без ГМО", "Non-GMO" і "Made without genetically modified ingredients". У складі цих товарів можуть бути присутніми ГМО, але не більше 0,9%.

Реклама

У США овочі та фрукти позначають PLU-кодом з 5 цифр на ціннику. Код на трансгенні продукти починається з 8.

2. Зверніть увагу на зовнішній вигляд продукту

Генетично модифіковані продукти бездоганні на вигляд. Вони мають правильну форму, однаковий розмір і довго не псуються, оскільки нові гени дозволяють їм бути стійкими до негативного зовнішнього впливу. Наприклад, ген бактерії Bacillus thuringiensis, доданий в ГМ-рослини, виробляє токсин, який отруює шкідників.

Реклама

Якщо овочі пошкоджені комахами, швидше за все, перед вами натуральний продукт.

3. Якщо для вас важливо не вживати ГМО продуктами, запам'ятайте цей список:

78 % сої, 33 % кукурудзи, 64 % бавовни і 24 % ріпаку в світі – трансгенні.

Їх додають в такі продукти, як:

  • ковбаса, сосиски
  • молочні та сирні продукти
  • напівфабрикати і борошняні суміші
  • сухі сніданки, каші швидкого приготування
  • хліб, кондитерські вироби
  • солодкі напої
  • бавовняне і арахісове масло
  • майонез
  • шоколадний сироп