Як визначити, що у складі м'яса є клей. Виявляється, це дуже поширено

27 вересня 2020, 09:45
Виробники м'яса можуть склеювати великі красиві шматки з маленьких шматочків

Уявити собі важко, що нам іноді підсовують в магазинах. Клеєне м'ясо – кому б таке спало на думку? Виявляється, виробники навіть курку і біфштекс примудряються склеювати зі шматочків.

Чи безпечно таке їсти? Харчовий технолог і експерт асоціації харчових досліджень розповіли ексклюзивно для "Сьогодні".

Реклама
Сюжет Георгія Марінова Відео: Сьогодні

Дарина Охріменко купила м'ясо з клеєм: "Якісь шматки липкі та із їдким запахом – взагалі неможливо зрозуміти, що це. Розтерзане зсередини, а зовні схоже на цілий шматок курячого м'яса".

Дарина такого ще не бачила і вирішила зняти м'ясо на відео: "Воно було порізаним і з якоюсь дивною гелеподібною рідиною. Я пішла гуглити і там була якась зовсім дика інформація про те, що реально ось ці великі гарні шматки м'яса можуть склеювати між собою із маленьких шматків".

"Сьогодні" вирішили з'ясувати, чи дійсно клеїли куряче м'ясо, і показали відео харчовому технологу.

Реклама

"Видно, що структура м'яса ніби нетипова – тобто склеїли різні шматки та отримали цілий", – підтвердила харчовий технолог Олена Сидоренко.

Робити великі шматки з дріб'язку – ціла технологія. Склеюють стейки, біфштекси, що завгодно. М'ясний гуляш реалізується вже за іншими, нижчими цінами, у порівнянні з цілим шматком м'яса. "А додавання трансглютамінази дозволяє тримати разом всі ці шматки гуляшу і він виглядає як цілісний шматок м'яса, ніби це з грудинки або з іншої частини якоїсь", – пояснила Олена.

Перед приготуванням курку краще заморозити, так бактерії загинуть

Реклама

В Україні виробники, які додають цей клей, зобов'язані вказувати це на упаковуванні. У багатьох країнах цей хімікат заборонений. В Європі навіть ввели спеціальне маркування, щоб позначати продукти, в яких немає клею. Тому що це шкідлива речовина, що викликає небезпеку розвитку харчових отруєнь, стверджує харчовий технолог. Крім того, додавання трансглютамінази підсилює харчові алергії та ми отримуємо надлишок ферменту, що може вплинути на травну систему і на проникливість кишківника.

Але не тільки до м'яса додають клей. Його використовують також й в інших виробництвах.

"Його додають в сири, йогурти, навіть в кефір – цей клей не тільки у м'ясі. Тому я раджу споживачам перевіряти склад продукту", – говорить експертка асоціації харчових досліджень Марина Староста.

Якщо ви побачите назву трансглютаміназа в складі продукту, знайте – це клей.

Раніше ми ділилися порадами фахівців про те, які вітаміни варто пропивати восени. Також дізнайтеся про корисні ягоди осені: за чим іти на ринок.