Осінь – сезон кизилу, обліпихи та глоду. Всі ці ягоди мають унікальні корисні властивості. Розповідаємо, яка з них вилікує серце, яка врегулює рівень цукру в крові, а яка, можливо, врятує від усіх недуг.
Дикий кизил росте в Ірини Левицької в саду вже понад півстоліття. Господиня називає його смачним і ароматним й готує з нього багато різних страв: "Наш традиційний сімейний компот – це яблука і кизил, без якого ми не обходимося. Хоч зробити з нього пастилу, хоч варення, хоч і соус для м'яса – на кухонному столі ця ягода універсальна".
На ринку за ягоду просять по 40 гривень за кілограм. На кизил особливо варто звернути увагу діабетикам. Лікарі кажуть, вживання цих ягід – відмінний спосіб знизити рівень цукру в крові. А найдорожча на ринку – помаранчева ягідка обліпиха. За її кілограм просять до півтори сотні гривень! Тому що збирати її важко і навіть боляче.

Продавчиня Наталія Антонівна показує руки в колючках і каже, що збирає обліпиху вже 50 років і до подряпин звикла. Річ у тім, що маленькі ягідки щільно прилягають до колючої гілки, тому відділяти обліпиху потрібно по одній. Наталія Антонівна розповідає, що переважно з обліпихи роблять чай, а також варять варення і заморожують на зиму.

Чаї з обліпихи, зазначають медики, – це відмінний спосіб захиститися від вірусних захворювань восени й зміцнити імунітет. І водночас поліпшити зір, адже в обліписі багато вітаміну A. Олію ж ягоди застосовують в лікуванні багатьох захворювань.
Інший цілющий дар вересня – глід. "Глід є лікувальною ягодою, яка входить до складу багатьох настоянок і лікарських препаратів для людей, які страждають на захворювання серцево-судинної системи. Наприклад, на аритмію, на тахікардію, на атеросклероз", – розповідає гастроентерологиня Марина Балас.
Але з глодом треба бути обережним, щоб не нашкодити організму. Рецептуру його приготування краще запитати у лікаря.
Раніше ми писали, якими квітами варто не тільки милуватися. Також дізнайтеся, як правильно поєднувати фрукти і ягоди – гід зі смаків від Лізи Глинської.
Читайте також: