Як очистити печінку навесні: корисні поради

11 квітня 2014, 05:21
Пийте чай із розторопші і пам'ятайте про куркуму

Пийте чисту воду / Фото: Анастасія Іскрицька

Печінка – другий важливий після серця орган , який фільтрує і очищає кров. Якщо ви помітили такі симптоми , як зниження імунітету , депресія , апатія , втома і безсоння , темні кола під очима , тьмяний колір шкіри – все це може говорити про засмічення печінки. Тому так життєво важливо її очищати. Найкращий час для цього – весна , пише "Домашний очаг". Пропонуємо вам шість порад , як привести печінка в порядок в домашніх умовах.

1. Пийте чисту воду,додаючи на один стакан сік половини лимона. Лимонний сік стимулює печінку на викид токсинів , а вода виводить ці шлаки через вивідну систему.

Реклама

2. Їжте часник та цибулю.Це може не сподобатися вашим рідним і близьким , а отдля печінки це буде саме те, що треба. Цибуля і часник містять такі рослинні поживні речовини , які розщеплюють жир із відкладень в організмі , а також сприяють виведенню бактерій і грибків з організму.

3. Пийте чай із розторопші плямистої (також називається мар’їн чортополох ) або додавайте у воду екстракт з цієї рослини. Розторопша містить силімарин , який не тільки захищає клітини печінки від отрут , а й запобігає руйнуванню глютатіона ( антиоксиданту , що забезпечує виведення токсинів з печінки).

4. Їжте овочі та фрукти , багаті на вітамін С:брокколі , болгарський перець , полуниця , спаржа , цвітна капуста , лимони , капуста , шпинат , зелений горошок , апельсини , грейпфрути , помідори , малина , селера , м'ята , петрушка тощо. Що більше , то краще (ще краще – все в сирому вигляді).

Реклама

5. Їжте листя кульбабив будь-якому вигляді (чай , салат , сік , суп тощо ). Звичайно , не варто зривати їх у найближчому міському парку , але якщо ви у себе на дачі або на екологічно чистому лузі , то не зібрати цілюще листя – просто гріх.

6. Навчіться готувати індійські страви,не тільки тому , що вони дуже смачні , але й тому , що одним із основних інгредієнтів в індійській кухні є куркума . Куркума уповільнює запальні процеси в організмі і захищає печінку від пошкоджень вільними радикалами.