Як навчитися менше їсти: порада нейробіологів

7 грудня 2017, 09:22
Вчені вивчали активність нейронів AgRP, зосереджених в гіпоталамусі і відповідають за відчуття голоду

Вчені провели нове дослідження. Фото: pixabay

Споживання невеликих порцій їжі, навіть низькокалорійної, пригнічує активність нейронів, що відповідають за відчуття голоду, що може дозволити менше їсти.

Це з'ясували нейробіологи з університету Пенсільванії і опублікували своє дослідження в журналі Cell Reports.

Реклама

Вчені вивчали активність нейронів AgRP, зосереджених в гіпоталамусі і відповідають за відчуття голоду. Вони встановили, що нейрони регулюються двома різними системами – сенсорне сприйняття (колір, смак і запах їжі) пригнічує їх активність на нетривалий час, а сигнал, пов'язаний з калорійністю їжі, "відключає" нейрони на більш тривалий час.

Для того, щоб розмежувати роль цих двох систем, вчені провели експеримент на лабораторних мишах. Спочатку тварин годували гелем без калорій з солодким запахом. Активність нейронів AgRP знизилася, але ненадовго, і тварини знову відчули голод.

Після цього мишам дали гель з невеликою кількістю калорій і аналогічними першому гелю смаковими властивостями. Виявилося, що активність "нейронів голоду" значно знизилася.

Реклама

Дослідники планують продовжити вивчати зв'язок мозкової активності і харчування, сподіваючись, що це допоможе їм розробити засоби для схуднення.

Тим часом генетики з'ясували, чи існує універсальна дієта. Дослідження проводили шість місяців, за час яких вчені зафіксували різний вплив дієт на різні генетичні групи.