Як отримати з чаю максимум користі

2 грудня 2017, 14:00
Напій потрібно пити без шоколаду і за 8 годин до сну

З кожним днем стає все холодніше, і ми частіше зігріваємося за допомогою чаю. Щоб цей напій не набрид, багато хто робить свою "чайну карту" різнобарвною: крім класичних чорного і зеленого, купують жовтий, білий, червоний чаї. Вони відрізняються за кольором і смаком, але мають загальні "таланти": поліпшення загального тонусу організму і доставка в нього близько 500 корисних речовин; посилення кровообігу і, як наслідок, – надходження більшої кількості кисню до клітин; активізація розумових здібностей і гарного настрою; підвищення швидкості обміну речовин і нормалізація травлення, що поліпшує всмоктування поживних речовин з їжі.

Але є у кожного чаю і особливі властивості. Про них ми поговорили з Борисом Скачком, дієтологом, терапевтом, фітотерапевтом, медичним блогером
.

  • Білый — п'ємо відразу після заварювання

Цей чай заготовлюється з нирок чайного дерева ( тобто він свіжий ) і не проходить ферментацію . Таким чином вміст корисних речовин в ньому найвище , зокрема вітаміну С в такому чаї – близько 300 мг / на 100 г ( наприклад , в червоному його – не більше 30 мг / 100 ) . Крім того , білий чай – лідер за вмістом хлорофілу – речовини, що підвищує рівень гемоглобіну в крові , і ворога канцерогенів .

Реклама
Щоб отримати максимальну кількість аскорбінової кислоти , білий чай потрібно пити свіжозавареним : чим довше окріп впливає на вітамін С , тим більше він руйнується і / або окислюється .
  • Червоний — вприкуску з маслом

Цей чай багатий вітаміном А. Тому відмінно підійде для початку дня людям , що подовгу працюють за комп'ютером , або тим , хто в силу особливостей роботи повинен протягом тривалого часу фокусувати погляд на деталях : чай одночасно протонізує судини , в тому числі – зорового апарату , і " нагодує " очі необхідним для їх функціонування бета – каротином . Вітамін А засвоюється лише в тандемі з вітаміном Е , тому для отримання такого ефекту для очей чай пийте вприкуску з бутербродом з маслом .

  • Зелений — додаємо мед

Цей чай виводить зайву рідину з організму.Тому хороший він при простудних захворюваннях , при яких важливо вимивати токсини , які продукуються вірусами . Щоб отримувати очисний ефект , води в день людина повинна випивати не менше 2 л . Інакше клітини організму будуть зневоднені , а немає достатньої кількості рідини – немає в чому виводити токсини . Крім того , що хворіє на організм потребує більшої кількості антиоксидантів . Якщо додати мед , то він викличе перехід неактивних цукрів в чайному листі в активну форму , – вони борються з вільними радикалами .

  • Чорний — з лимоном

Біофлавоноїди в чаї попереджають атеросклероз , передчасне старіння і знижують больові відчуття . Останній ефект незамінний в період місячних у жінок . Підсилює дію біофлавоноїдів аскорбінова кислота , тому чорний чай з лимоном – ідеальний тандем . Крім того , " аскорбінка " збільшує розчинність кофеїну , що допомагає останньому краще засвоїтися .

Реклама
  • Жовтий — не п'ємо натщесерце

Будь-який чай за рахунок таніну і кофеїну стимулює апетит і травлення. Також, як і в інших чаях, в жовтому є ще один важливий компонент, сприятливо впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, – дубильні речовини, що мають протизапальні властивості. При цьому їх в жовтому чаї за рахунок того, що він пройшов середню стадію ферментації, небагато, але не так мало. І це добре, оскільки велика кількість дубильних речовин коагулює слизову шлунка, через що погіршується повноцінність травлення і всмоктування деяких корисних речовин. Через зазначений вплив на слизову шлунка чай не варто вживати натщесерце. Також його не варто пити безпосередньо перед їжею.

Правила чаювання

НЕ ВАРТО ПИТИ ПРИ НУДЬЗІ. А також при занепаді сил і недосип анні. При цих станах порушені реакції збудження і гальмування в головному мозку . Активізація його функцій тільки посилить самопочуття .

ТАБУ ДЛЯ ГІПЕРТОНІКІВ. І для людей , що мають будь-які захворюваннях серця , судин та нирок . Стимуляція судинної системи та центральної нервової системи внесе хаос в роботу хворих органів , через що може різко підвищитися тиск , виникнути гостра серцева або ниркова недостатність .

Реклама

НЕ БІЛЬШЕ ДВОХ ЧАШОК В ДЕНЬ.У більшій кількості чай призведе до надмірного збудження ЦНС . Цей стан некомфортний саме по собі . Ще один його негативний наслідок – занепад сил : при надмірній стимуляції організм запускає програму екстреного заспокоєння , щоб погасити гіперактивність нервових імпульсів , що надає руйнівну дію на всі органи і системи .

ЗА 6—8 ГОДИН ДО СНУ.Чай , випитий пізніше цього часу , може погіршити нічний сон : до вечора , підкоряючись циркадним ритмам , організм істотно знижує вироблення адреналіну , а примусове підвищення рівня цього гормону порушить біологічні ритми в організмі .

БЕЗ "MADE IN CHINA" ПРИ СТРЕСІ.Рівень кофеїну в чаї відрізняється в залежності від того , де він вирощений . Так , чай родом з Грузії , Краснодара або Англії містить до 2,5 % кофеїну , в той час як зібраний в Китаї або на Цейлоні – не менше 5,5 % . Тому звертайте увагу на " батьківщину " чаю на етикетці і відмовтеся від адреналінового , якщо ви холерик або стресуєте .

НЕ ОДРАЗУ ПІСЛЯ ЇЖІ.Чай не дає засвоюватися залізу . Тому , випитий відразу після обіду , він залишить організм без дози гемоглобіну , не давши залізу з м'яса потрапити в кров . Якщо ж ви хочете отримати магній з шоколаду ( покращує настрій ) , то також обійдіться без чаю : з цим мінералом він утворює нерозчинні комплекси , через що магній пройде через організм транзитом .