Як спекти справжній тарт Татен з яблуками

23 березня 2020, 12:44
Французи вважають, що подавати цей пиріг слід тільки теплим

Тарт Татен з яблуками

Тарт Татен – це перевернутий пиріг з карамеллю. Найчастіше його печуть з яблуками. Це один з найулюбленіших і популярних французьких десертів.

Читайте також:

Реклама

За легендою, пиріг є випадковим винаходом однієї з сестер Татен, які в XIX столітті тримали в провінції однойменний готель. Згідно з легендою, жінка похапцем поставила пиріг в піч "навиворіт", і так і подала його до столу. Гості були в захваті.

Французький яблучний пиріг з карамеллю

Тарт Татен з яблуками

Реклама

Час приготування:

  • 2 години

Калорійність:

  • 149 ккал на 100 г

Інгредієнти:

Реклама
  • Борошно – 200 г
  • Вершкове масло – 175 г
  • Крижана вода – 5 ст. л.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Ванілін – 1 пакетик
  • Цукор – 150 г
  • Тверді яблука – 1 кг

Спосіб приготування:

  1. Просіяти борошно і натерти в неї 100 г холодного масла. Додасть сіль, половину пакетика ваніліну. Поступово додаючи воду, замісити тісто. Загорнути його в харчову плівку і поставити в холодильник на півгодини.
  2. Яблука очистити від шкірки і розрізати на четвертинки.
  3. На сковороді, в якій буде випікатися пиріг, розтопити 75 г вершкового масла і цукор на слабкому вогні. Коли цукор почне темніти по краях, розмішати суміш ложкою і посипати ваніліном.
  4. Зняти сковороду з вогню і викласти по колу четвертинки яблук.
  5. Повернути сковороду на мінімальний вогонь на 10-15 хвилин. Розмішувати не потрібно.
  6. Розігріти духовку до 180 ºС.
  7. Тісто розкачати в пласт товщиною близько 4 мм. Накрити їм яблука, зайве тісто загорнути всередину, близько бортиків. Зверху наколоти виделкою.
  8. Випікати близько 40 хвилин – до зарум'янювання тіста. Потім дістати з духовки і дати кілька хвилин постояти. Провести ножем між пирогом і стінками форми. Накрити великим блюдом і швидко перевернути. Весь пиріг повинен опинитися на блюді.
  9. Подавати пиріг теплим, доповнивши вершковим морозивом.

Корисна порада

Яблука можна замінити грушами, абрикосами, сливами або персиками.

Дивіться відео, як приготувати тарт Татен за рецептом Олексія Суханова:

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом Татена з абрикосами і корицею . Крім цього, "Сьогодні" писали, як зробити цей французький пиріг зі сливами .