Як спекти паску на Великдень: основні секрети та правила

9 квітня 2015, 13:59
Паски печуть тільки в чистий четвер

Вмитися, одягнути чисте, помолитися і щільно зачинити двері. І тільки після цього приступати до роботи. Такий розпорядок диктує сьогодні чистий четвер. Паски печуть тільки в чистий четвер. Чому – господині вже й не знають. Головне, кажуть, щоб не в Страсну п'ятницю. Тому що це вважається гріхом.

Борошно для паски в будинок заносять ще ввечері. Щоб було тепле. Тоді тісто краще підніметься.

Реклама

"Місити доти, поки не буде капати зі стелі... а я прийшла молода до неї за невістку, і думаю – як це капати зі стелі. Замішую-замішую, а зі стелі не капає, тільки тоді я додумалась – треба, щоб з обличчя капало", – жартує господиня.

Згодом тісто заговорюють: "Роби, пасочко, красна, як сонечко, пухка, як пір'ячко, і чистенька, як зілля".

Приготування паски на Прикарпатті – це багатогодинний ритуал. З десятками прикмет і забобонів.

Реклама

"Не можна сваритися, двері не можна відчиняти, бо потік повітря холодного... і може впасти. Не можна, щоб люди були в домі", – ділиться секретами Марія Кравецька, господиня.

Піч теж розпалюють тільки жінки. Першою туди кладуть освячену гілочку верби.

Перед тим, як поставити паски в жар, господиня хреститься, потім – хрестить калачі та піч.

Реклама

Готова паска – справжній витвір мистецтва. На ній має бути як мінімум десять символів. Хрест – як знак розп'яття, намисто – як символ єдності і жайворонки – як провісники весни.

Найбільше люди бояться, щоб паска не вдалася, тоді, кажуть, біди не уникнути.

Цю та інші новини ви можете подивитися у випуску інформаційної програми "События" на каналі "Україна".