Як ідеально поєднувати вітаміни з мінералами: корисні поради

7 листопада 2016, 05:52
З давніх-давен люди отримували вітаміни і мікроелементи з їжі

Заправляйте овочевий салат олією. Фото: glorycallory.ru

Якщо ви замислюєтеся про те, яких мікроелементів може не вистачати вашому організму, і намагаєтеся включати їх в свій раціон, то вже допомагаєте собі залишатися здоровим. Але є такі вітаміни і мінерали, які стають ще більш корисними разом – тому так часто біологічно активні добавки поєднують в собі відразу кілька елементів , пише healthinfo.ua.

Кальцій + вітамін D

Реклама

Навіщо? Кальцій необхідний для міцних кісток і зубів, регуляції м'язових скорочень ( в тому числі серцебиття ) і хорошого згортання крові. Вітамін D сприяє утворенню кальцитріолу – його називають активною формою цього вітаміну. Кальцитріол допомагає організму поглинати кальцій, який без цього гормону буде забиратися з кісток, а вони від цього можуть стати слабкішими .

Що приготувати? Хороші джерела кальцію – молочні продукти, соя, тофу, горіхи ; вітамін D міститься в лососі, сардинах, м'ясі, яєчних жовтках. Поєднання кальцію і вітаміну D зустрічається не тільки в спеціальних добавках, а й в звичних нам продуктах: апельсиновому соку, молоці, пластівцях. Крім того, можна приготувати лосось з капустою кейл – ваш обід стане набагато корисніше саме завдяки цій комбінації .

Здорові жири + жиророзчинні вітаміни (A, D, E, K)

Реклама

Навіщо? Жиророзчинні вітаміни відрізняються від інших тим, що розчиняються не в воді, а в жирі. Серед них вітаміни K і D, які допомагають зберегти кістки міцними, вітамін А, корисний для зору, і антиоксидант – вітамін Е. Всі ці вітаміни часто зустрічаються у фруктах і овочах, яйцях, маслі, але кращий ефект можна отримати, якщо вживати їх з жирами – тоді організм легко зможе їх засвоїти. Хоча жиророзчинні вітаміни потрібні організму щодня, щодня включати багаті ними продукти в раціон не потрібно: в печінці і жировій тканині і так створюється необхідний запас, а надлишок вітамінів може тільки нашкодити.

Що приготувати? Насправді поєднувати вітаміни з жирами досить просто: наприклад, якщо заправляти овочевий салат олією, смажити кабачки на оливковій олії або вмочати овочі в гуакамолі .

Залізо + вітамін С

Реклама

Навіщо? Залізо допомагає еритроцитів переміщати кисень по клітках організму, тому при його нестачі ви можете відчувати сонливість і втому. Поєднання заліза і вітаміну С особливо важливо, якщо ви не їсте м'ясо: справа в тому, що рослинні джерела заліза менш активні, ніж тваринні, тому організму складніше поглинати цей мікроелемент .

Що приготувати?М'ясо, боби, горіхи, сухофрукти та сухі сніданки – все це продукти, багаті залізом. Якщо ви не вегетаріанець, краще поєднувати в їжі рослинні і тваринні джерела заліза: наприклад стейк зі шпинатом або курку з нутом .

Вітаміни та мінерали можуть або один одного посилювати, або бути антагоністами, тому в вітамінних комплексах враховуються їх взаємини – фармакологія є фармакологія. Все повинно бути збалансовано, і якщо, наприклад, кальцій і вітамін D підсилюють дію один одного, їх вживають разом. Коли організму не вистачає сонця в холодних регіонах, краще додавати в раціон вітаміни В і С, В і D, або мікроелементи – кальцій з фтором наприклад. Але є і явні антагоністи: залізо не можна поєднувати з цинком, цинк – з міддю, кальцій – з марганцем.

Давньогрецький лікар і філософ Гіппократ сказав дуже важливу річ, на яку багато хто до цих пір звертає увагу: "Нехай твоя їжа буде ліками, а твої ліки – їжею". З давніх-давен люди отримували вітаміни і мікроелементи саме з їжі, а зараз цього часто не вистачає. Те, що ми неправильно їмо, теж позначається – солодке, фосфати в ковбасах і інша шкідлива їжа виводить з організму потрібні вітаміни. Ми багато їмо тваринних жирів і дуже мало рослинних, які містяться в насінні і горіхах, а від цього часто хворіємо. Якщо людина цим зловживає і харчується неправильно, вона, звичайно, повинна доповнювати свій раціон вітамінами і мінералами з аптеки. Якщо ж вона вдумливо підходить до свого харчування, то їй напевно вистачає того, що вона отримує з їжі.