Як і де правильно вибирати мед: практичні поради

27 лютого 2018, 09:17
Телеведуча Наталя Кудряшова розповіла, як не купити підробку

Наталя Кудряшова Фото: прес-служба

Ведуча "Ревізор: Магазини" Наталя Кудряшова перевірила торговельні точки Чернігова, включаючи великий магазин меду. Про те, на які хитрощі часто йдуть продавці і чим може бути небезпечний цей прострочений продукт, експерт розповіла в авторській колонці на "Сегодня.ua".

Щоб життя медом не здавалося, а дійсно таким було, треба їсти мед! Він сповнений вітамінів, мікроелементів, має антибактеріальні, протигрибкові, антивірусні і навіть протисудомні властивості. Особисто я дуже поважаю цей продукт за те, що він допомагає схуднути. Мед має протилежну з жиром структуру, і тому допомагає розщеплювати жир. А ферменти, які є в його складі, нормалізують травлення.

Реклама

Мед буває акацієвим, гречаним, соняшниковим, різнотравним і навіть липовим. Але головне, щоб не "липовим" в лапках! Адже якщо мед підроблений, то всі перераховані вище корисні властивості зводяться до нуля. А підробити його можуть різними способами:

- Корисні властивості меду зберігаються 2 роки. Якщо ж мед проживе довше – ви їм не отруїтеся, але користі від такого продукту буде мало. Це буде просто солодкий калорійний продукт. Тому звертайте увагу на термін придатності. Часто продають мед трьох-і більше кількарічної давнини. Недбайливі продавці призвичаїлися переплавляти старий зацукрований мед при високій температурі. І видавати його за свіжий. Мало того, що прострочений мед не має користі. Але продукт, підігрітий до 40-градусної температури і вище, ще й шкідливий. Проварений і штучний мед призводять до зростання кількості тригліцеридів. Це дуже провокує серцево-судинні захворювання. А ось натуральний мед, навпаки, бореться з тригліцеридами і хворобами серця.

- На заводських упаковках пишуть, що дата фасування меду вважається датою його виробництва. Але в такому випадку, якщо дата виготовлення стоїть зимова, то сміливо забирайте від заявленого на банці терміну придатності півроку. Тому, що корисні властивості меду будуть активні 2 роки, починаючи з дати збору, а не з дати фасування.

Реклама

- Суворими підробками меду є рослинні сиропи, які маскують під натуральний продукт за допомогою різних добавок. Такі сурогати готують, змішуючи з цукром і випаровучи динний або кавуновий соки. Видати їх за натуральний мед найскладніше, але іноді у шахраїв і це виходить. Отже, щоб не купити цукор з динним соком замість меду – нюхайте його перед покупкою. У меду є свій специфічний, ні на що не схожий "медовий" аромат. У цукрових підробок він відсутній. А ще спробуйте розтерти краплю меду між пальцями. Натуральний мед буде легко розтиратися і вбиратися в шкіру (тому з нього так зручно робити косметичні маски). А солодка підробка буде утворювати згустки і добре відчуватися під пальцями грудочками.

- Не треба боятися купувати затверділий мед. Загусати мед починає вже через кілька місяців. Це його природний процес. Затверділий мед може бути навіть з білими розводами – це глюкоза виходить на поверхню. Головне, щоб не було пінки, так як це вже ознака закисания. І якщо вам посеред зими продають чистий, як сльоза немовляти, і текучий, як гірський струмок, продукт, знайте – щось з ним не так.

- Вибираючи мед на ринку, запитайте у продавця довідку на мед з лабораторії санітарно-ветеринарної експертизи. Цей документ повинен у нього бути обов'язково, так само як і ветеринарно-санітарний паспорт пасіки.

Реклама

- Щоб не бути обдуреними при купівлі меду на ринку, ярмарку чи безпосередньо у пасічника, купіть для початку маленьку баночку меду. Віддати її на аналіз в лабораторію на один з головних критеріїв якості меду – диастазне число. Чим більше це число, тим якісніший і корисніший мед, тим яскравіші його лікувальні властивості, і тим швидше він починає засвоюватися організмом. Краще ви витратитеся на аналіз, проте купите на зиму запас дійсно корисного і лікувального продукту.

Нагадаємо, раніше Наталія Кудряшова розповіла, як вибрати якісний фарш.