"Як відрізнити підроблений мед від справжнього? Чи є якісь ну дуже незаперечні ознаки підробки?" – Тетяна Анісімова.
Відповідає Олена Світко, лікар-натуропат:
Є. Притому велика частина ознак дозволяє розкусити фальсифікат, не відходячи від прилавка.
Перше: попросіть продавця зачерпнути мед ложкою і подивіться, як мед стікає з неї. Фальсифікат опуститься на кшталт води: різко ляпнеться, а при дотику з поверхнею утворить щось на зразок бризок. Натуральний стече тягучою ниткою, і на тарілці утворює гірку, що мало розтікається. Якщо є можливість капнути на папір, то підробка створить на ній вологу пляму.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Друге: спробуйте мед на смак. Справжній повинен в тій чи іншій мірі палити горло і відразу ж розчинятися в роті. Підробка залишить в роті крихти і матиме присмак карамелі (можливо, навіть зовсім легенький).
Третє: якщо бачите закристалізуваний мед – це не означає, що він підроблений. Будь-який мед з листопада починає кристалізуватися, а якщо він продається в вересні, можливо, просто торішній (правда, від його покупки краще все ж відмовитися, але з іншої причини – чим довше зберігається мед, тим він, безумовно, менш корисний). Щоб переконатися, що закристалізувався мед справжній, розітріть крапельку між великим і вказівним пальцями. Якщо крупинки не розчинилися – підробка. А ось рідкий мед пізньої осені, навесні і взимку – фальсифікат: як я вже сказала, рідким в цю пору року він бути не може.